Beeld: ©ANVS

Nieuwsbrief ANVS oktober 2020

In deze nieuwsbrief leest u onder meer: een column van de nieuwe bestuursvoorzitter Annemiek van Bolhuis, een kennismaking met het nieuwe afdelingshoofd Stralingstoepassingen Bernd Keller en interviews over het toezicht van de ANVS op de modernisering van de onderzoeksreactor in Delft en over waar de ANVS op let bij een vergunningverlening.

Toezicht op modernisering onderzoeksreactor Delft

De onderzoeksreactor van het Reactor Instituut Delft (RID) van de Technische Universiteit Delft wordt gemoderniseerd. De reactor krijgt een zogenoemde ‘koude neutronenbron’, waarmee de reactor preciezer en breder inzetbaar wordt voor wetenschappelijk onderzoek en vragen vanuit de markt. Hiervoor is de reactor sinds vorig jaar mei uit bedrijf. De ANVS ziet toe op de werkzaamheden door middel van inspecties, beoordelingen en voortgangsgesprekken.

Toezicht op modernisering onderzoeksreactor Delft

Beeld: ©RID

Hoe beoordeelt de ANVS een vergunningaanvraag?

Onlangs was er in de gemeente Alkmaar media-aandacht door de mogelijke komst van een ‘nucleaire bunker’ op bedrijventerrein Oudorp. Het bedrijf Vinçotte Nederland B.V., dat zich bezighoudt met industriële radiografie, is van plan om op deze locatie een nieuwe opslagfaciliteit en onderzoekslocatie in gebruik te nemen en heeft hiervoor een vergunning op basis van de Kernenergiewet aangevraagd bij de ANVS. Waar let de ANVS op bij het beoordelen van zo’n aanvraag? Vergunningverlener Dave Hartholt licht dit toe. 

Hoe beoordeelt de ANVS een vergunningaanvraag?

Beeld: ©Vinçotte

‘Continu verbeteren is ons leidende principe’

In de komende nieuwsbrieven maakt u kennis met een medewerker van de ANVS. Ditmaal met Bernd Keller, sinds maart manager van de afdeling Stralingstoepassingen, een nieuwe afdeling van de ANVS. Wanneer een ziekenhuis, tandarts of wegenbouwer een vergunning aanvraagt voor het werken met stralingsapparatuur of bronnen, zijn het Bernd en zijn medewerkers die deze aanvragen beoordelen, de toestemming of vergunning verlenen en er op toe zien dat de vergunningvoorschriften worden nageleefd.

‘Continu verbeteren is ons leidende principe’

Beeld: ©ANVS

Ontmoetingen

Het zal u niet zijn ontgaan: de afgelopen tijd was er in de landelijke, regionale en lokale politiek en media veel aandacht voor de wenselijkheid of onwenselijkheid van kernenergie. Debatten die u, net als ik, vast zult volgen. Het zijn ook debatten waar u de ANVS vaak niet in terug zult zien. Tenzij het natuurlijk over toezicht op de veiligheid en andere ANVS-taken gaat. Mensen vragen me wel eens waarom dat zo is. Dat licht ik dan ook graag toe, omdat het alles te maken heeft met het belang van een onafhankelijk bevoegd gezag. Wij zijn niet voor of tegen meer kernenergie: wij zien toe op de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming.

Ontmoetingen

We willen u wat vragen

We zijn benieuwd naar wat u van deze nieuwsbrief vindt. Wilt u bijvoorbeeld meer weten over bepaalde onderwerpen? Met het invullen van zes korte vragen helpt u ons om de informatie die u ontvangt verder te verbeteren.

We willen u wat vragen

Nieuwsberichten

In de tijdlijn vindt u een selectie van de nieuwsberichten van de ANVS van de afgelopen periode.

Nieuwsberichten

Beeld: ©Collectie MediaLibrary