Wob-besluit voorlopig getuigenverhoren ontmantelingskosten Dodewaard

De ANVS heeft op 21 februari 2022 een besluit genomen op een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het verzoek gaat over de voorlopige getuigenverhoren over de ontmantelingskosten van de kerncentrale Dodewaard die zijn bevolen door de rechtbank Gelderland op 18 april 2017 (ECLI:NL:RBGEL:2017:2183). Eenzelfde Wob-verzoek is ook gedaan aan het ministerie van Financiën.

Behandeling verzoek door ANVS

De uitspraak van de rechtbank houdt verband met de financiële zekerheid van vergunninghouders van kernreactoren voor de kosten van ontmanteling. De ANVS is per 15 mei 2020 niet meer belast met de voorbereiding van aangelegenheden over de financiële zekerheid van kernreactoren als bedoeld in artikel 15f van de Kernenergiewet. Deze taak is zoals onderdeel van de beleidsfunctie per 15 mei 2020 overgegaan van de ANVS naar het Directoraat-Generaal Milieu en Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ANVS heeft dit verzoek behandeld, omdat de gevonden documenten van vóór bedoelde overdracht zijn en in het archief van de ANVS berusten. De documenten zijn beperkt openbaar gemaakt vanwege lopende onderhandelingen tussen de eigenaar van Dodewaard en de Staat.


Voor informatie over de financiële zekerheid van kernreactoren kunt u terecht bij het Directoraat-Generaal Milieu en Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.