Interventiemiddelen

De ANVS houdt toezicht op organisaties en professionals die met straling werken. Daarom houdt de ANVS inspecties, aangekondigd en onaangekondigd. Een inspecteur van de ANVS bezoekt meer dan alleen nucleaire inrichtingen. Hij inspecteert ook andere organisaties en personen die met straling te maken hebben, waaronder ziekenhuizen, dierenartsen en schroothandelaren.

Als hij tijdens dit toezicht zaken ziet die niet in orde zijn, kan de ANVS interventiemiddelen inzetten, zoals een waarschuwingsbrief of een last onder dwangsom. Hieronder vindt u een aantal van deze middelen.

Middelen uit het bestuursrecht

Aanspreken / informeren

Aanspreken/informeren wordt vooral gebruikt bij overtreders die onbedoeld een overtreding hebben begaan en deze zo snel mogelijk zelf willen oplossen. Hierbij krijgen ze mondelinge, schriftelijke of digitale informatie om de overtreding te verhelpen.

Aanwijzing

Bij een aanwijzing wordt de overtreder gevraagd om de situatie zo te laten totdat een deskundige aanwezig is. Een aanwijzing kan ook worden gegeven om een overtreding te stoppen, bijvoorbeeld een overtreding tijdens een transport.

Waarschuwen – brief met hersteltermijn

Hierbij krijgt een overtreder naar aanleiding van een inspectie een waarschuwingsbrief. Daarin staan de maatregelen die hij moet treffen, en de termijn waarbinnen. In de brief staat ook dat de ANVS andere middelen kan inzetten als de maatregelen niet op tijd zijn getroffen.

Bestuurlijk gesprek

Een bestuurlijk gesprek is een gesprek tussen de het bestuur van de ANVS en (de directie van) de overtreder. Zo’n gesprek vindt soms plaats als vervolg op een waarschuwing, en gaat vaak vooraf aan verscherpt toezicht. Het doel van het gesprek is om te benadrukken hoe belangrijk het is dat de overtreding wordt opgeheven.

Verscherpt toezicht

Bij verscherpt toezicht houdt de ANVS intensiever toezicht op de overtreder. Zijn er tijdens het verscherpte toezicht onvoldoende verbeteringen dan kan de ANVS zwaardere maatregelen inzetten, zoals een last onder dwangsom.

Last onder dwangsom (LOD)

Bij een last onder dwangsom draagt de ANVS een overtreder op om te stoppen met een overtreding. Voor elke periode (bijvoorbeeld een dag of een week) dat hij dit niet doet, moet de overtreder een dwangsom betalen. De dwangsom stopt als de overtreding is opgeheven.

De last onder dwangsom gebeurt in de regel in drie stappen:

1. Eerst een bestuurlijke waarschuwing, waarbij een mogelijke dwangsom wordt aangekondigd.
2. Indien de overtreding niet stopt volgt de last onder dwangsom met een hersteltermijn.
3. Bij het niet halen van de hersteltermijn volgt het innen van de dwangsom.

Last onder bestuursdwang (LOB)

Ook bij een last onder bestuursdwang draagt de ANVS een overtreder op te stoppen met de overtreding. Wanneer dit niet op tijd gebeurt grijpt de ANVS zelf in, bijvoorbeeld door het stilleggen van de activiteiten die de overtreding veroorzaken. Die activiteiten worden pas hervat als de overtreding is verholpen. Dit instrument wordt vaak gebruikt in spoedeisende situaties en bij ernstige overtredingen.

Bij de last onder bestuursdwang krijgt een overtreder meestal eerst een waarschuwing, dan wordt de last opgelegd en daarna de uitvoering.

Intrekken van de vergunning

Hierbij wordt de Kernenergiewetvergunning van de overtreder ingetrokken. De ANVS moet dan wel eerst de vergunninghouder de gelegenheid hebben gegeven om de overtreding te herstellen.

Middelen uit het strafrecht

Bestuurlijke strafbeschikking milieu – BSBm

De ANVS kan een BSBm opleggen. De BSBm kan worden gezien als een boete voor relatief eenvoudige milieuovertredingen, waarbij er over de schuldvraag geen twijfel is. Een BSBm kan in combinatie met een ander bestuursrechtelijk instrument worden opgelegd, maar kan ook hieraan voorafgaan of erna worden opgelegd. Hij kan alleen niet in combinatie met een Proces Verbaal worden opgelegd.

Proces-verbaal (PV)

Inspecteurs die op een (vermoedelijke) overtreding stuiten, kunnen een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) van de ANVS vragen om een Proces Verbaal op te maken. Een PV kan uiteindelijk leiden tot onder meer een geldboete, werkstraf of gevangenisstraf.

Meer weten?

Bekijk meer informatie over deze handhavingsinstrumenten in de Toezicht- en interventiestrategie 2023 van de ANVS. Daarin vindt u ook informatie en uitleg over de risicogerichte aanpak van de ANVS.