Onderzoeksreactor Delft een jaar uit bedrijf

De Hoger Onderwijs Reactor (HOR), de onderzoeksreactor van het Reactor Instituut Delft (RID) gaat per 6 mei 2019 een klein jaar uit bedrijf. Dit heeft te maken met het installeren van een “koude neutronenbron” als onderdeel van het OYSTER-programma (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation). Verder worden de aluminiumplaten op de koepel vervangen. De ANVS houdt toezicht op de werkzaamheden.

De onderzoekers van het RID verrichten veel onderzoek op het gebied van gezondheid, duurzame energie en materialen. Met neutronen kun je in materialen kijken zonder ze te beschadigen. In het jaar dat de reactor uit bedrijf is, worden er een aantal werkzaamheden verricht, waaronder het plaatsen van een koude neutronenbron bij de reactorkern. In deze bron worden neutronen, afkomstig van de reactor, gekoeld met vloeibare waterstof tot -253 graden Celsius. De neutronen remmen daardoor af, waardoor ze beter te manipuleren zijn. Dat maakt geavanceerder onderzoek mogelijk.

Aluminiumplaten

In dezelfde periode worden, los van OYSTER, de aluminiumplaten op de koepel vervangen. De verouderde platen vormen geen veiligheidsrisico, maar zijn wel aan vervanging toe. De ANVS houdt toezicht op de werkzaamheden, onder andere door middel van reguliere inspecties. Naar verwachting wordt de reactor in het voorjaar van 2020 getest en weer in bedrijf genomen.