Reactor Instituut Delft krijgt nieuwe aluminium platen

De aluminium platen aan de buitenkant van de koepel van het Reactor Instituut Delft zijn aan het einde van hun technische levensduur en worden vanaf maandag 4 november 2019 vervangen. De ANVS houdt toezicht op het uitvoeren van deze werkzaamheden.

Rondom de koepel wordt een steiger gebouwd. Omdat de omtrek rond is en de bovenkant schuin afloopt, is het bouwen van de steiger specialistisch werk. Dit duurt enkele weken. Daarna worden de aluminium platen en de isolatie daaronder vervangen. Naar verwachting zijn in het tweede kwartaal van 2020 alle 1.200 platen vervangen. De werkzaamheden vinden plaats in het kader van regulier onderhoud. De ANVS houdt toezicht op het uitvoeren van deze werkzaamheden.

Koude neutronenbron

Het vervangen van de aluminium platen staat los van de werkzaamheden voor de koude neutronenbron die in het hart van de onderzoeksreactor komt, maar vindt in dezelfde periode plaats. De koude neutronenbron is onderdeel van het OYSTER-programma (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation). In deze bron wordt vloeibare waterstof gekoeld tot -253 graden Celsius. De neutronen remmen daarin af en zijn beter te manipuleren. De onderzoekers kunnen daardoor andere en meer gevoelige experimenten doen waarmee ze meer nauwkeurige resultaten verkrijgen, zoals hogere resoluties in afbeeldingen.

Zie de nieuwsbrief van de ANVS van juni 2019 voor meer informatie over OYSTER.