ANVS-auto's

Voor ons toezichtswerk maken we gebruik van witte personenauto’s waarop de naam van de ANVS staat. U kunt deze auto’s tegenkomen in het verkeer, bij bedrijven waar we langsgaan of op een openbare parkeerplaats. Dit is geen reden voor zorgen: eventueel radioactief materiaal dat we meenemen verpakken we veilig en brengen we snel naar een lab of geschikte opslagplaats.

Inspecties in heel Nederland

De inspecteurs van de ANVS moeten voor hun werk op allerlei plekken komen. Zij voeren bijvoorbeeld controles uit bij nucleaire installaties, ziekenhuizen, dierenartsen, havens en vliegvelden, maar heel soms ook bij mensen thuis. Ook kan er soms een situatie ontstaan in de openbare ruimte, waarbij we nodig zijn. Een voorbeeld hiervan is de autobrand in Venlo uit 2022.

De bedrijfsauto’s van de ANVS zorgen ervoor dat onze inspecteurs overal kunnen komen en snel op pad kunnen. Wanneer er een melding bij ons binnenkomt, moeten we binnen 30 minuten onderweg zijn. Onze inspecteurs zijn hiervoor 24/7 bereikbaar.

Een rij geparkeerde, witte ANVS-auto's. Op de zijkant en neus van de auto staat Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming en het logo van de Rijksoverheid.
Beeld: ©ANVS
De witte auto's waarmee ANVS-inspecteurs door heel Nederland rijden om inspecties uit te voeren.

Voorbereid op pad

Zeker bij een melding weten we vooraf niet altijd wat er precies speelt. Onze inspecteurs hebben juist de taak om dat uit te zoeken en ter plaatste voor een zo veilig mogelijk situatie te zorgen. De ANVS-auto’s zijn daarom standaard uitgerust met:

  • Meetapparatuur, zodat we radioactiviteit kunnen meten.
  • Middelen om een monsters van materialen te kunnen nemen.
  • Veiligheidsuitrusting voor de auto.
  • Middelen om radioactieve stoffen veilig te kunnen vervoeren.
  • Middelen om radioactieve materialen mee in beslag te nemen.
  • Voorwerpen waarmee we een gebied kunnen afzetten, zoals afzetlinten.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals speciale beschermende kleding.

Er zit ook een kluis in de auto, zodat radioactieve spullen beveiligd in de auto kunnen worden meegenomen. En niet kunnen worden gestolen.

Veiligheid voorop

Bij al het werk van de ANVS is het zorgen voor een veilige situatie het belangrijkst. Wanneer we radioactief materiaal vervoeren in een ANVS-auto gebeurt dat dus ook op een veilige manier. De inspecteur en iedereen die in de buurt van de auto komt, is beschermd tegen straling.

Ook ligt radioactief materiaal nooit lang in de auto: wanneer we een monster nemen of voorwerp meenemen, brengen we dit naar een lab of opslagplaats waardoor er geen stralingsgevaar is voor de omgeving. Als u een rijdende of geparkeerde auto van de ANVS tegenkomt, hoeft u zich hierover dus geen zorgen te maken.

Toch vragen?

Ziet u een auto van de ANVS en bent u toch benieuwd of bezorgd? Neem contact met ons op.