Kerncentrale Borssele uit bedrijf voor jaarlijkse splijtstofwissel

De kerncentrale Borssele van de Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ)  is vanaf 13 mei 2016 zo’n vier weken uit bedrijf voor de jaarlijkse splijtstofwisselperiode. 

Tijdens deze periode wordt de kern volledig ontladen. Bij het herladen van de kern zullen er in totaal 24 van de 121 splijtstofelementen (de brandstof) worden verwisseld. Daarnaast voert EPZ veel onderhoudsactiviteiten uit, zo’n 4.000 in totaal. Het gaat om werkzaamheden variërend van het reinigen van de koelwaterleidingen tot de voorgeschreven periodieke vervanging van onderdelen. Een deel van de werkzaamheden vloeide voort uit het robuustheidsonderzoek van 2011 en de tienjaarlijkse evaluatie van 2013.

Inspecteurs ANVS

Tijdens de splijtstofwisselperiode zijn inspecteurs van de ANVS betrokken. Zij hebben tijdens de voorbereidingen op deze periode de wijzigingsplannen van EPZ beoordeeld en geïnspecteerd hoe EPZ zich heeft voorbereid. De werkzaamheden die voortvloeien uit deze wijzigingsplannen worden tijdens de splijtstofwisselperiode geïnspecteerd.

Veiligheid

Voor de werkzaamheden zijn zo’n 1000 mensen ingehuurd. Veiligheid staat daarbij voorop. Het motto tijdens de splijtstofwisselperiode is ‘We werken veilig of we werken niet’. Halverwege juni wordt de kerncentrale weer opgestart. Binnen een paar dagen draait hij dan weer voor de volle honderd procent.