IAEA: NRG heeft een goede veiligheidscultuur opgebouwd

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) concludeert dat de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) een goede veiligheidscultuur heeft opgebouwd, gebaseerd op een volwassen managementsysteem.  Dit staat in het persbericht van de IAEA van 12 oktober 2016 over de resultaten van de INSARR-missie (Integrated Safety Assessment of Research Reactors) bij NRG. Deze veiligheidsmissie van de IAEA vond op verzoek van de ANVS plaats van 4 tot 11 oktober 2016 bij de Hoge Flux Reactor (HFR) van NRG in Petten.

De negen nucleaire experts die deel uitmaakten van de missie hadden zich voorbereid doordat NRG vooraf informatie moest overleggen. Zij bekeken de reactor en spraken ondermeer met het management van de reactor over de veiligheidscultuur, het onderhoud, het verouderingsmanagement, het veiligheidsrapport en de bedrijfsnoodorganisatie.

Aanbevelingen

De IAEA stelt vast dat NRG in de laatste jaren een volwassen managementsysteem heeft opgebouwd, dat opleidingen en trainingen verder zijn ontwikkeld en dat de onderhouds- en verouderingsprogramma’s voldoen aan de vereisten in de richtlijnen van de IAEA. Er zijn meerdere ‘good practices’ vastgesteld. De IAEA doet een aantal aanbevelingen voor verdere verbetering van de veiligheid en het versterken van de nucleaire veiligheidscultuur bij NRG. De ANVS houdt rekening met deze aanbevelingen en suggesties en zal de inspanningen van NRG bij het uitvoeren hiervan volgen door deze regelmatig te controleren. Over twee jaar wordt er een missie georganiseerd om te bespreken hoe deze aanbevelingen zijn opgevolgd.