Vooraankondiging ENSREG-bijeenkomst over Topical Peer Review brandpreventie

De European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) houdt in 2022 de tweede EU Topical Peer Review over brandpreventie en brandbescherming bij nucleaire installaties. ENSREG is een adviesorgaan van de Europese Commissie en wil voor de start van de peer review in gesprek met stakeholders uit de betrokken landen. Daarom organiseert ENSREG op 22 juni 2021 een online bijeenkomst. U kunt zich tot 20 mei bij de ANVS aanmelden voor deze bijeenkomst.

De bijeenkomst organiseert ENSREG voor experts, organisaties in de nucleaire sector, NGO’s en vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen. ENSREG wil deelnemers informeren over de achtergronden en doelstellingen van de Topical Peer Review. Het is ook een gelegenheid om vragen te stellen tijdens panelgesprekken over de review. De bijeenkomst is online en duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur. De voertaal is Engels.

Waarom een Topical Peer Review?

De Europese Unie heeft in 2014 de richtlijn nucleaire veiligheid aangepast om de lessen op te nemen naar aanleiding van het ongeval met de kerncentrale van Fukushima Daiichi. Onderdeel daarvan is dat de Europese landen hebben afgesproken om ten minste elke zes jaar een vergelijkbare Europese ‘peer review’ te houden: een intercollegiale toetsing op een aan de veiligheid gerelateerd onderwerp. De nucleaire autoriteiten in de ENSREG spelen een belangrijke rol in het verzorgen van deze Topical Peer Review.

De Topical Peer Review wordt in 2022 voor de tweede keer gehouden, het onderwerp van de eerste review in 2017 was verouderingsbeheer. De peer review levert zowel algemene als voor landen specifieke resultaten op en mogelijke aanbevelingen.

Aanmelden

Op verzoek van ENSREG verzamelt de ANVS de Nederlandse aanmeldingen voor deze bijeenkomst. Vertegenwoordigers van geïnteresseerde organisaties kunnen zich hiervoor tot 20 mei aanmelden via info@anvs.nl. Graag onder vermelding van organisatie, naam, functie en e-mailadres.

Na de aanmelding ontvangt u van ENSREG meer informatie over het programma van 22 juni 2021.

Meer informatie

Meer informatie over ENSREG en de EU Topical Peer Review vindt u op ensreg.eu.