Transport onderdelen voormalige Franse kerncentrale over Nederlands binnenwater is goed verlopen

Eerder berichten we dat in het weekend van 4 en 5 december door Nederland over de Rijn, Waal en over Zeeuwse binnenwateren een schip zou varen met zes onderdelen van een voormalige kerncentrale van het Frans energiebedrijf EDF (Électricité de France). De centrale is in 2020 uit bedrijf gegaan. EDF bracht de onderdelen voor verdere verwerking vanaf Fessenheim Frankrijk naar Studsvik Zweden. De ANVS hield toezicht op dit transport in Nederland en dit is goed verlopen. 

Toezicht

De ANVS keek ook mee op de belading hiervan in Frankrijk. Binnenin de onderdelen zit namelijk licht radioactief materiaal. Dit was volledig afgesloten. Samen met andere maatregelen droeg dit bij aan het waarborgen van de veiligheid van mens en milieu. 

Over binnenwateren

Het transport was uitzonderlijk, omdat het over binnenwateren verliep. Normaal gaat radioactief materiaal over het spoor of de weg. Door de omvang van deze onderdelen was dit niet mogelijk. Het transport verliep goed. Het vertrek was later dan gepland in verband met de lage waterstand in de Rijn. Dit  is met direct betrokkenen gecommuniceerd en gaf verder geen problemen.

Meer transporten gepland

Het transport is de eerste in een reeks van drie. De volgende twee transporten staan gepland voor 2023 en 2024. Ook bij de voorbereiding en uitvoering van deze transporten zal de ANVS weer nauw samenwerken met de betrokken autoriteiten in Frankrijk en België om ook de veiligheid te borgen. Uiteraard zullen we tegen die tijd hier weer over berichten.