Altijd inspraak mogelijk bij vergunningbesluiten over duur van nucleaire installaties

Op ontwerpvergunningen die de ANVS verleent aan nucleaire installaties kun je in de meeste gevallen een zienswijze geven. Deze inspraakmogelijkheid is nu ook vastgelegd voor alle gevallen wanneer de ANVS een vergunningaanvraag krijgt die betrekking heeft op de ontwerpbedrijfsduur van een nucleaire installatie, ook als er verder geen fysieke wijzigingen zijn in de kerninstallatie. Daardoor wordt ook in deze gevallen inspraak met een zienswijzenprocedure gegarandeerd.

De ontwerpbedrijfsduur is de duur van de bedrijfsvoering waarvoor de technische veiligheid van de installatie is aangetoond.

Wetswijziging

Op 16 februari 2022 heeft Nederland namelijk de Kernenergiewet aangepast om deze inspraak mogelijk te maken. Nederland volgt hiermee een aanbeveling op van het Aarhus nalevingscomité. Het gaat daarbij om een aanpassing van artikel 17, vierde lid, van de Kernenergiewet. De wetswijziging is op 19 januari 2022 bekendgemaakt in het Staatsblad (Staatsblad 2022, 21) en is op 16 februari 2022 in werking getreden (Staatsblad 2022, 70).

Verdrag van Aarhus

Het Verdrag van Aarhus is een verdrag van de Verenigde Naties en maakt het mogelijk dat inwoners van de betrokken landen recht hebben op toegang tot milieu-informatie, inspraak hebben bij besluitvorming die gevolgen kan hebben voor het milieu en toegang hebben tot de rechter. Nederland is lid bij het Verdrag van Aarhus. 

Het Aarhus nalevingscomité deed de aanbeveling aan Nederland om de mogelijkheden tot inspraak te verbeteren. De aanbeveling van het Nalevingscomité houdt in dat Nederland de noodzakelijke maatregelen neemt om te verzekeren dat toekomstige heroverwegingen of aanpassingen van de duur van iedere nucleaire activiteit voldoen aan de inspraakverplichtingen van het Verdrag van 
Aarhus. Kerncentrales en andere kernreactoren zijn een activiteit als bedoeld in het Verdrag van Aarhus.