Westerschelde houdt reactor in Borssele koel

De afgelopen weken was het warm en droog in Nederland. Ook vandaag worden er temperaturen tussen de 30 en 33 graden verwacht. Toch heeft dat geen gevolgen voor de nucleaire installatie van EPZ in Borssele. “EPZ heeft geen bijzonderheden en verwacht ook geen problemen,” vertelt ANVS-inspecteur Paul van Fessem. Dat komt doordat de kerncentrale aan de Westerschelde is gebouwd.

Koeling vanuit de Westerschelde

In een kerncentrale komt tijdens het opwekken van elektriciteit veel warmte vrij. Daarom zijn er koelsystemen die de reactor koelen met water uit de zee of uit rivieren. De kerncentrale in Borssele gebruikt hiervoor water uit de Westerschelde. Zelfs met deze temperaturen is er voldoende koud water beschikbaar, dankzij de verbinding met de Noordzee.

Zicht op de EPZ-kerncentrale Borssele, vanaf het strand.
Beeld: ©Rijksoverheid

Toezicht op temperatuur

De kerncentrale in Borssele monitort doorlopend de watertemperatuur van de Westerschelde. En ook Rijkswaterstaat controleert de watertemperaturen in Nederland. De regel daarbij is dat het oppervlaktewater niet meer dan 3 graden warmer mag worden. De hoeveelheid warmte die de kerncentrale toevoegt aan de Westerschelde blijft daar ruim onder.

Nu geen maatregelen nodig

Als het heel lang heel warm blijft in Nederland en de Westerschelde warmer wordt dan mag, dan kan het nodig zijn om de kerncentrale uit te schakelen. Dat hoeft pas als de maximale temperatuur 24 uur of langer hoger is dan toegestaan. Zulke maatregelen zijn op dit moment dus niet nodig.

Schoon water

Koelwater dat terugkomt in de Westerschelde is schoon. Dit water komt namelijk nooit in aanraking met de reactor, maar koelt de reactor vanuit een apart circuit. Toch controleert de kerncentrale of dit water inderdaad schoon blijft. De ANVS houdt hier toezicht op.