Inspecteur straling ter plaatse bij autobrand in Venlo: geen radioactieve stoffen vrijgekomen

In Venlo stond op 31 oktober een voertuig in brand voor een metaalschrootbedrijf op de James Cookweg. De hulpdiensten kregen de indruk dat er in het voertuig mogelijk radioactieve stoffen zaten. Daarom werd de brand ook direct gemeld bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming en bij het RIVM. Wij en het RIVM gingen ter plaatse om de hulpdiensten te ondersteunen, metingen uit te voeren om te achterhalen wat er werd vervoerd en te adviseren welke maatregelen nodig waren.

Uiteindelijk bleek na metingen dat er in de blikken die het voertuig vervoerde alleen stoffen zaten met een kleine hoeveelheid natuurlijke radioactiviteit en dat er daarom géén risico was voor de omgeving. Het voertuig is daarom vrijgegeven. De blikken zijn door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd.

Vanuit de ANVS is het een inspecteur die ter plaatse gaat bij dit soort incidenten. Het gaat dan om ongevallen waarbij mogelijk radioactieve stoffen, splijtstoffen of ertsen betrokken zijn. Deze inspecteur noemen we de Dienstdoend Ambtenaar Straling. De DDA Straling ondersteunt hulpdiensten met technische en inhoudelijke informatie over straling, en doet metingen. Hierin trekt de DDA Straling samen op met het RIVM.

Beeld: ©RIVM