IAEA en Japan ondertekenen overeenkomst over lozing water uit Fukushima centrale

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) en Japan hebben een overeenkomst getekend over de continue monitoring van de lozing op zee van behandeld water uit de Fukushima kerncentrale (FDNPS). De overeenkomst opent de weg voor tientallen jaren van onafhankelijke monitoring, monstername en analyse op de locatie en op zee.

Gezuiverd water

Bij de kernramp in Fukushima in 2011 is radioactief besmet water ontstaan. Dit water is gezuiverd tot de niveaus van radioactieve stoffen aanvaardbare veiligheidsnormen hebben. Hierbij is gebruikgemaakt van het Advanced Liquid Processing System (ALPS).  Dit is een geavanceerd waterzuiveringssysteem dat vrijwel alle radioactieve stoffen uit het water kan verwijderen, behalve tritium. Om de tritiumniveaus onder de limiet te brengen, wordt het water ook verdund voordat het wordt geloosd.  Op 24 augustus is het lozen van het behandelde water begonnen.

Onmisbare activiteiten voor transparantie en vertrouwen

IAEA-directeur-generaal Rafael Mariano Grossi en de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Kamikawa Yoko hebben het Memorandum van Samenwerking ondertekend 4 weken na het begin van de lozing van het behandelde water. De overeenkomst is het begin van tientallen jaren van onafhankelijke monitoring, monstername en analyse op de locatie en op zee.

"Deze overeenkomst legt de belangrijkste regels vast voor de permanente aanwezigheid van IAEA op de locatie. Het agentschap kan hiermee activiteiten uitvoeren die onmisbaar zijn voor transparantie en het opbouwen van vertrouwen dat de lozing noch mensen noch het milieu zal schaden," zei directeur-generaal Grossi.

Verzekering dat lozing geen schade veroorzaakt

"We zullen blijven en ons werk uitvoeren totdat de laatste druppel van het behandelde water veilig in de zee is geloosd," zei hij. "Door zijn onafhankelijke en wetenschappelijke werk zal het IAEA in staat zijn om mensen over de hele wereld de verzekering te geven dat de lozing geen schade zal veroorzaken."

Eerder deze maand bevestigden de eerste onafhankelijke monstername en analyse van zeewater nabij de FDNPS dat de tritiumniveaus onder de operationele limieten van Japan lagen.