Toestemming RWE Geertruidenberg voor tijdelijk verwerken as met radioactieve stoffen
De ANVS geeft de elektriciteitscentrale van RWE in Geertruidenberg toestemming om tijdelijk as met radioactieve stoffen te verwerken. Deze as is in het verleden ontstaan bij verbranding van biomassa en wordt nu tijdelijk opgeslagen. RWE wil deze as mengen met as zonder radioactieve stoffen, die ook van verbrande biomassa afkomstig is. Hierdoor wordt de hoeveelheid radioactieve stoffen in de as lager en kan de as veilig worden hergebruikt in bouwstoffen. Tot en met 4 juni 2025 kunnen belanghebbenden in beroep gaan tegen ons besluit.

Radioactieve stoffen in biomassa
In de RWE-elektriciteitscentrale verbranden ze biomassa om elektriciteit op te wekken. Biomassa bestaat onder andere uit resten van planten en bomen. In planten en bomen kunnen kleine hoeveelheden radioactieve stoffen voorkomen. Deze hoeveelheden zijn zo laag dat er geen risico’s zijn voor de gezondheid of het milieu.
As veilig voor hergebruik
Nadat RWE de biomassa heeft verbrand, blijven de radioactieve stoffen in de as zitten. Daardoor kan de concentratie radioactieve stoffen groter worden. Er zijn dan maatregelen nodig om er veilig mee om te gaan. De oplossing van RWE is dat zij radioactieve as mengen met niet-radioactief as. Hiermee brengen ze de concentratie radioactiviteit in de as omlaag. Dat doen ze totdat de as volgens de Nederlandse regels geschikt is voor hergebruik in bouwstoffen. Mengen mag volgens de wet alleen wanneer een materiaal wordt hergebruikt.
Toestemming van de ANVS nodig
Voor deze oplossing heeft RWE wel toestemming moeten vragen aan de ANVS. Want mengen van reststoffen met en zonder radioactiviteit mag alleen met toestemming van de ANVS. We hebben bekeken of RWE dit veilig doet en of hergebruik zelf gerechtvaardigd en veilig is. Daarvoor stellen we voorwaarden. Het mag bijvoorbeeld alleen in bouwstoffen worden gebruikt. Denk daarbij aan bouwstoffen voor weg-, water- en mijnbouw. Het mag niet worden gebruikt voor woningen en kantoren. Deze toestemming is tijdelijk.
Opslagruimte leeg op 15 juni 2026
In 2022 heeft RWE van ANVS een vergunning gekregen voor het tijdelijk opslaan van as met radioactieve stoffen. Hiervoor hebben ze moeten aantonen dat ze dit veilig doen. In die vergunning was afgesproken dat de tijdelijke opslag maximaal 2 jaar mocht duren. Dat bleek te weinig tijd. In de nieuwe vergunning krijgen ze extra tijd om alle as te verwerken. Op 15 juni 2026 moet de opslagruimte leeg en gereinigd zijn.
Onderzoek voor inkopen biomassa
In de nieuwe vergunning staat ook dat RWE biomassa eerst moet onderzoeken, voordat het bedrijf het inkoopt. Zo voorkomt RWE dat ze biomassa opnieuw kopen met kunstmatige radioactiviteit erin. Dit is een nieuw voorschrift voor RWE. In 2022 vroegen ze een vergunning bij de ANVS aan om as met kunstmatige radioactiviteit tijdelijk op te slaan.
Deze vergunning hadden ze toen nodig, omdat ze biomassa uit Oost-Europa hadden ingekocht en verbrand waarbij as met kunstmatige radioactieve stoffen is ontstaan. In de biomassa bleek het radioactieve cesium-137 te zitten. Deze stof raakte in 1986 over een groot gebied verspreid door de ramp met de Tsjernobyl-kerncentrale en door eerdere bovengrondse kernproeven. Zo kwam de stof ook in bomen terecht.
In beroep gaan kan tot en met 4 juni 2025
Bent u belanghebbende en raakt onze vergunning u dus direct? Dan kunt u tot en met 4 juni 2025 in beroep gaan tegen de vergunning. Dat kan ook als u redelijkerwijs niet kan worden aangerekend dat u eerder geen zienswijze opstuurde. Dat kon tot en met 9 april 2025, maar we hebben geen zienswijzen ontvangen.
Meer weten?
Lees de officiële bekendmaking in de Staatscourant.