Vernieuwde handreiking vergunningverlening van de ANVS

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft de uitleg over waar we op letten bij het verlenen van vergunningen bijgewerkt vanwege nieuwe ontwikkelingen. Deze uitleg staat in onze nieuwe Handreiking vergunningverlening ANVS.

Beeld: ©ANVS / ANVS

Vergunningen voor nucleaire techniek, stralingstoepassingen en transport

Wij verlenen deze vergunningen op basis van wetten en regels op grond van de Kernenergiewet. Deze vergunningen hebben bedrijven en organisaties nodig om nucleaire toepassingen en stralingstoepassingen te mogen gebruiken. Bijvoorbeeld om een kerncentrale te bouwen, radioactieve stoffen te vervoeren of röntgentoestellen te gebruiken.

Bijgewerkte én uitgebreide handreiking

De handreiking is een nieuwe naam voor een aangepaste versie van het Vergunningenbeleid ANVS uit 2019. Vernieuwing was nodig, omdat er nieuwe wet- en regelgeving in werking is getreden. Bijvoorbeeld de Omgevingswet die sinds 1 januari 2024 geldt. Maar ook omdat er binnen de nucleaire sector en stralingstoepassingen ontwikkelingen zijn met nieuwe technieken die onze vergunningverlening raken. Denk daarbij aan verschillende initiatieven rondom de ontwikkeling van SMR’s (‘small modular reactors’).

Daarnaast hebben we extra onderwerpen uitgewerkt die eerder nog niet in de handreiking stonden. We zeggen bijvoorbeeld meer over de rol van beveiliging in onze vergunningverlening. En over hoe wij in vergunningverlening omgaan met het beheer van radioactief afval. Hierdoor geeft de handreiking een completer beeld en is deze nog beter bruikbaar.

Aanpassingen na reacties

Van 4 oktober 2024 tot en met 3 november 2024 was het voor iedereen mogelijk om op de handreiking te reageren. Dat kon via internetconsultatie.nl. Wij hebben in totaal 12 reacties ontvangen. We hebben deze reacties uitgebreid bekeken en hierna de handreiking op een aantal punten aangepast. In een verslag op internetconsultatie.nl kunt u op hoofdlijnen lezen welke reacties wij hebben gehad en hoe we hiermee omgegaan zijn.