Denk mee: handreiking vooroverleg bij nieuwbouw kernreactoren
Wij bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) horen graag wat u vindt van onze uitleg over het vooroverleg bij de nieuwbouw van kernreactoren. Het vooroverleg is bedoeld als voorbereiding op een vergunningaanvraag, in dit geval van de bouw van een kernreactor. Reageren kan tot en met 6 juni 2025 via internetconsultatie.nl.
Uitgebreide voorbereiding nodig
Als een initiatiefnemer een vergunningaanvraag bij ons indient, dan hebben we volgens de wet 6 maanden om die te beoordelen. We kunnen die periode eenmalig verlengen met een redelijk termijn. We redden de beoordeling bij grote vergunningaanvragen alleen binnen deze tijd als de aanvraag uitgebreid is voorbereid.
Het doel van het vooroverleg is daarom om een compleet beeld te krijgen van wat er bij grotere trajecten voor de vergunningaanvraag nodig is. Een vergunningaanvraag voor het bouwen van een kernreactor is zeer omvangrijk en duurt lang. Onder kernreactoren verstaan we grote kerncentrales, maar ook kleinere kernreactoren zoals ‘small modular reactors’ (SMR’s).
Contact tussen vergunningverleners en initiatiefnemer
Voor deze voorbereiding is kennis van het vergunningsproces nodig. Tijdens het vooroverleg is er contact tussen vergunningverleners van de ANVS en de initiatiefnemer. De initiatiefnemer kan dan bijvoorbeeld vragen stellen of laten zien wat er al gedaan is. Vergunningverleners kunnen toelichting geven, of reageren op bijvoorbeeld voorstellen of onderzoeken die al gedaan zijn.
Met de handreiking vooroverleg nieuwe kernreactoren willen we duidelijker maken wat er moet gebeuren tijdens dit vooroverleg. Ook gaat de handreiking over wat we zelf doen tijdens een vooroverleg.
Nieuw in deze handreiking
We hadden al een werkwijze voor vooroverleggen. Een groot deel hiervan verandert niet met deze handreiking. De grootste verschillen met hoe de werkwijze eerder was:
- De initiatiefnemer dient een verzoek tot vooroverleg in. Dit was eerder niet geregeld.
- De ANVS heeft criteria ontwikkeld waaraan wij willen dat een initiatiefnemer voldoet om vooroverleg te kunnen starten.
- De startnotitie (afspraken tussen ANVS en initiatiefnemer) publiceren we op onze website.
Het ‘Preliminary Safety Analysis Report’ (PSAR) wordt ingediend met de uiteindelijke vergunningaanvraag. Een publiceerbare versie wordt mee gepubliceerd met de vergunningaanvraag.
Waar willen we graag reactie op?
Vragen waarop wij graag antwoord krijgen, zijn:
- Ziet u mogelijkheden waarop de ANVS de handreiking nog verder kan verduidelijken? Zo ja, welke?
- Mist u onderwerpen die we niet hebben uitgewerkt in de handreiking over het vooroverleg? Zo ja, welke?
- Ziet u mogelijkheden waarop de ANVS verder kan verduidelijken wat van een (mogelijke) initiatiefnemer verwacht wordt bij een vooroverleg? Bijvoorbeeld als het gaat om informatie-uitwisseling, beveiliging en communicatie. Zo ja, welke?
- Wat vindt u van de keuzes die we in het vooroverleg hebben gemaakt?
Doe mee aan de internetconsultatie
Aanpassen na reacties
Na 6 juni 2025 gaan wij de reacties verwerken. De handreiking passen we waar nodig dan ook aan en publiceren we op onze website. Daarbij laten we zien welke reacties we hebben gehad en hoe we daarmee om zijn gegaan.