Blootstelling aan radioactieve straling door menselijke activiteiten nog altijd laag

Minder dan 1 procent van de gemiddelde blootstelling aan ioniserende (radioactieve) straling in Nederland komt door menselijk handelen. De gemiddelde totale blootstelling aan straling in Nederland verandert al jaren nauwelijks. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de ANVS.

Grootste blootstelling door natuurlijke straling

Natuurlijke straling komt voor in radioactieve stoffen in de bodem en in bouwmaterialen, maar ook in voedsel en water. Ook komt er straling uit de kosmos. In een vliegtuig loop je bijvoorbeeld meer straling op dan op de grond. 99% van de straling is natuurlijke straling.

Onder de wettelijke norm

Slechts 1% van de blootstelling aan straling komt door menselijk handelen. Bijvoorbeeld door radioactieve stoffen die zijn overgebleven na ongevallen bij kerncentrales zoals bij Tsjernobyl of Fukushima. Of door röntgenfoto’s bij de tandarts.

Radioactiviteit wordt gebruikt in de industrie, bij nucleaire installaties (zoals kerncentrales) en bij medische instellingen. De radioactieve stoffen kunnen in het milieu terechtkomen via lozingen in de lucht, water of bodem. De blootstelling aan straling door menselijke activiteiten blijft onder de wettelijke norm.

Monitoring

De ANVS ziet erop toe dat de blootstelling aan straling in Nederland zo laag mogelijk is. Daarom geven wij periodiek opdracht aan het RIVM om de effecten van verschillende soorten van straling in kaart te brengen. Zo kunnen wij beoordelen of mens en milieu voldoende beschermd worden tegen de effecten van straling. Dit onderzoek maakt deel uit van een serie onderzoeken naar blootstelling van de Nederlandse bevolking aan alle bronnen van ioniserende straling. Onderzoek naar andere vormen van straling, zoals 5G of wifi, maakte hier geen deel van uit.

Zie ook

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Ga dan naar het nieuwsbericht op de site van het RIVM.

blik vanuit vliegtuig op vleugel en landschap
Beeld: ©ANVS / ANVS