Beeld: ©ANVS

Nieuwsbrief ANVS, november 2019

In deze nieuwsbrief vindt u de volgende artikelen:

Lezersonderzoek nieuwsbrief ANVS

De ANVS is benieuwd wat u als lezer van deze nieuwsbrief vindt. Door deze vragenlijst in te vullen, helpt u ons om dit digitale magazine nog beter af te stemmen op uw wensen en kennisbehoeften. Het invullen van de vragenlijst kost vijf tot tien minuten. Het onderzoek is anoniem.

Naar de vragenlijst.

Wilt u de vragenlijst voor het einde van dit jaar invullen?

Hartelijk dank!
De ANVS

In het stralende zonnetje

Jan van den Heuvel, bestuursvoorzitter van de ANVS,  zet een bijzondere groep mensen in het stralende zonnetje: de stralingsbeschermingsdeskundige.

In het stralende zonnetje

ANVS bereidt zich voor op vergunningaanvraag PALLAS

De Hoge Flux Reactor (HFR) in het Noord-Hollandse Petten produceert isotopen voor medische en industriële toepassingen. Omdat de HFR op leeftijd is, werkt de onafhankelijke organisatie ‘Stichting Voorbereiding Pallas-reactor’, kortweg PALLAS, aan het voorbereiden van een ontwerp, het verkrijgen van de benodigde vergunningen en het organiseren van particuliere financiering voor de bouw- en inbedrijfstelling van de PALLAS-reactor. Eén van de benodigde vergunningen is de oprichtingsvergunning op basis van de Kernenergiewet. ANVS’ers Gert Jan Auwerda en Johannes van Vuren vertellen hoe zij zich voorbereiden op de komende vergunningaanvraag.

ANVS bereidt zich voor op vergunningaanvraag PALLAS

Collegiale toetsing verouderingsbeheer Europese kernreactoren

De ANVS stuurde op 30 september 2019 het Nationaal Actieplan Verouderingsbeheer naar de European Nuclear Regulators Group (ENSREG), een adviesorgaan van de Europese Commissie. De acties uit dit plan worden afgerond voor de volgende collegiale toetsing in 2023. Hoe werkt zo’n systeem van collegiale toetsing? En wat houdt ‘verouderingsbeheer’ in? ‘Je kunt het vergelijken met het vervangen van onderdelen in een auto.’

Collegiale toetsing verouderingsbeheer Europese kernreactoren

Handreiking tandartsen voor indienen vergunningaanvraag

In het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs) staan regels voor handelingen met straling: welke deskundigheid is nodig, welke maatregelen moeten worden genomen en in welke gevallen geldt een registratie of vergunning? Ook de regels rondom het werken met een röntgentoestel voor tandheelkundige diagnostiek zijn in daar in opgenomen. In de handreiking ‘Indienen vergunningaanvraag tandheelkundige diagnostiek’ wordt aan tandartsen uitgelegd wanneer er een vergunning nodig is en welke documenten er bij de vergunningaanvraag ingediend moeten worden.

Handreiking tandartsen voor indienen vergunningaanvraag

Onderzoek naar Russisch stralingsongeval

Volgens verschillende berichten in de Russische media vond er in de ochtend van 8 augustus een explosie plaats op een testlocatie in de buurt van Njonoksa in het noorden van Rusland. Er werd een verhoogd stralingsniveau gemeten in de stad Severodvinsk, op ongeveer 45 kilometer daar vandaan. ’s Middags was het stralingsniveau alweer naar de normale, natuurlijke achtergrondwaarde gezakt. Het RIVM mat in Nederland geen radioactiviteit, maar ging samen met haar partners op onderzoek uit. ‘Sinds het ongeval in Fukushima weten we elkaar beter te vinden.’

Onderzoek naar Russisch stralingsongeval

Nieuwsberichten

Tijdlijn met een selectie van de nieuwsberichten van de ANVS uit het afgelopen kwartaal.

Nieuwsberichten