Nucleaire veiligheid in onze buurlanden

Al onze buurlanden hebben nucleaire installaties. Op deze installaties wordt toezicht gehouden door de nationale autoriteiten. De verantwoordelijke autoriteiten publiceren met enige regelmaat de gedane meldingen.

België

België kent twee kerncentrales met in totaal zeven reactoren (vier in Doel, drie in Tihange) en twee onderzoeksreactoren in Mol. Hierop wordt toezicht gehouden door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Het FANC publiceert de incidenten bij de kerncentrales in België van de afgelopen 12 maanden, ingedeeld op de INES-schaal.

Informatieportaal 'Nucleair risico' en Nucleair noodplan
België informeert haar burgers via een publiekscampagne en op de website 'Nucleair risico' over de locaties van nucleaire installaties in België, wat de overheid doet bij een groot stralingsongeval en wat burgers dan zelf kunnen doen. Op deze website en op de website van de ANVS vindt u ook het Belgische nucleair noodplan.

Duitsland

Duitsland kent acht kernreactoren en zeven onderzoeksreactoren verspreid over meerdere locaties. Hierop wordt toezicht gehouden door het Bundesamt für kerntechnische Entsorgungssicherheid (BfE). Ook het BfE publiceert de incidenten bij de kerncentrales op de website.

Informatieportaal 'Sicherheit in der Kerntechnik'
De bond en de deelstaten in Duitsland hebben een gezamenlijk informatieportaal 'Sicherheit in der Kerntechnik' opgezet, waarmee zij burgers informeren over hun activiteiten op het gebied van nucleaire veiligheid. Op de website van de ANVS vindt u ook het Speciaal rampenbestrijdingsplan Kernkraftwerk Emsland en de brochure Bescherming bij calamiteiten (beiden Nederlandstalig).

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk staan vijftien kernreactoren verspreid over meerdere locaties. Hierop wordt toezicht gehouden door de Office of Nucleair Regulation (ONR).

Nucleaire installaties in de nabijheid van Nederland.

Beeld: ©ANVS