Animaties over maatregelen en wat u zelf kunt doen

Hier vindt u alle animaties over de maatregelen van de overheid en wat u zelf kunt doen bij een nucleaire crisis of stralingsongeval. De animaties gaan over de volgende onderwerpen:

  1. Hoe word ik blootgesteld aan straling?
  2. Wat gebeurt er bij een ongeval op een kerncentrale?
  3. Welke maatregelen neemt de overheid bij een kernongeval?
  4. Wat betekent schuilen?
  5. Wat is evacueren?
  6. Waarvoor gebruik ik jodiumtabletten?
  7. Overige maatregelen bij een kernongeval

1. Hoe word ik blootgesteld aan straling?

In deze animatie wordt uitgelegd wat straling is en waar het voorkomt. Ook wordt verteld hoeveel straling mensen veilig kunnen ontvangen. En welke maatregelen de overheid neemt als er door een kernongeval meer straling vrijkomt dan deze veilige dosis. De kans op een kernongeval is overigens erg klein.

2. Wat gebeurt er bij een ongeval op een kerncentrale?

In deze animatie wordt uitgelegd wat er gebeurt bij een ongeval op een kerncentrale. Dit  kan een bedrijfsongeval zijn of een kernongeval. Als er een kernongeval plaatsvindt, dan doet men er alles aan om dat te verhelpen.

Wat gebeurt er bij een ongeval op een kerncentrale?

3. Welke maatregelen neemt de overheid bij een kernongeval?

In deze animatie wordt uitgelegd welke maatregelen de overheid neemt bij een kernongeval. Om mensen te beschermen zijn er verschillende maatregelen mogelijk. Schuilen, evacueren en jodiumtabletten slikken. Zo wordt voorkomen dat mensen teveel radioactieve stoffen binnenkrijgen.

Welke maatregelen neemt de overheid bij een kernongeval?

4.Wat betekent schuilen?

In deze animatie wordt uitgelegd wat schuilen betekent. Schuilen is één van de maatregelen die de overheid neemt om mensen te beschermen bij een kernongeval. De andere maatregelen zijn evacueren en jodiumtabletten slikken. Zo wordt voorkomen dat mensen teveel radioactieve stoffen binnenkrijgen.

5. Wat is evacueren?

In deze animatie wordt uitgelegd wat evacueren betekent. Evacueren is één van de maatregelen die de overheid neemt om mensen te beschermen bij een kernongeval. De andere maatregelen zijn schuilen en jodiumtabletten slikken. Zo wordt voorkomen dat mensen teveel radioactieve stoffen binnenkrijgen.

6.Waarvoor gebruik ik jodiumtabletten?

In deze animatie wordt uitgelegd wanneer en waarom u jodiumtabletten moet innemen bij een kernongeval. Het innemen van jodiumtabletten is één van de maatregelen die de overheid neemt om mensen te beschermen. De andere maatregelen zijn evacueren en schuilen. Zo wordt voorkomen dat mensen teveel radioactieve stoffen binnenkrijgen.

7. Overige maatregelen bij een kernongeval

In deze animatie wordt uitgelegd welke overige maatregelen de overheid neemt bij een kernongeval. De overheid neemt deze maatregelen om bijvoorbeeld te voorkomen dat radioactief besmet voedsel op de markt komt. De andere maatregelen die de overheid neemt zijn evacueren, schuilen en adviseren om jodium te slikken. Zo wordt voorkomen dat mensen teveel radioactieve stoffen binnenkrijgen.