Industriële radiografie

Niet-destructief onderzoek met industriële radiografie

Met industriële radiografie kun je de kwaliteit van materialen onderzoeken. Dit gebeurt met behulp van ioniserende straling. Het materiaal of object wordt onderzocht zonder dit te beschadigen. Het lijkt dan ook op het maken van een röntgenfoto. Dit is niet-destructief onderzoek (ndo). Het gaat bijvoorbeeld om de kwaliteit van pijpleidingen, machineonderdelen en drukvaten voor vloeistoffen en gassen. Uiteraard moet dit onderzoek veilig gebeuren. De bedrijven zijn hiervoor verantwoordelijk. De ANVS voert waar nodig inspecties uit. Zo controleren we bijvoorbeeld of bedrijven industriële radiografie veilig uitvoeren.

Welke stralingsbronnen gebruiken bedrijven bij ndo-onderzoek?

Bij industrieel radiografisch onderzoek worden twee soorten straling toegepast:

  • Röntgenstraling (toestellen, zoals een röntgenapparaat);
  • Gammastraling (ingekapselde hoogactieve bronnen).

Voor het uitvoeren van industriële radiografie met gammastraling hebben bedrijven een grote keuze aan stralingsbronnen, apparatuur en hulpmiddelen zoals elektriciteitskabels en een bedieningspaneel.  

De hoogactieve bronnen worden altijd opgeslagen in speciale bergplaatsen. Veilige en beveiligde opslag van dit soort radioactieve bronnen is belangrijk om misbruik, sabotage of diefstal tegen te gaan. Ook deskundig gebruik is nodig voor de veiligheid van mens en milieu.

Vergunning en toezicht door de ANVS

Voor het gebruik en opslag van hoogactieve bronnen moet een bedrijf altijd een vergunning van de ANVS hebben. Dit is zo afgesproken vanuit de Kernenergiewet. Aanvullende regels en beoordelingen vanuit ons helpen bij het bepalen van de veiligheid. Ook voert de ANVS waar nodig inspecties uit. Zo kunnen we controleren of bedrijven zich aan alle regels houden.