Consumentenproducten met radioactieve stoffen veilig afvoeren via verkopers

16 december 2021 gaf de ANVS een waarschuwing af over tien consumentenproducten die ioniserende straling uitzenden. De straling bleek laag, maar wel boven de strenge Nederlandse limiet. Het ging om een slaapmasker, een anti 5-g hanger en enkele sieraden. De verkoop van deze producten moest per direct stoppen. Ook werd geadviseerd deze niet meer te dragen. Consumenten vragen we nu hun product(en) voor 15 maart aanstaande terug te sturen naar de verkoper. De ANVS zorgt dan via de verkopers voor een veilige afvoer naar een verwerker voor radioactief afval.

Eerder liet de ANVS aan de leveranciers van deze producten weten dat de Nederlandse wet de verkoop van tien specifieke producten verbiedt. Deze bevatten namelijk radioactieve stoffen. De straling bleek na onderzoek van het RIVM laag, maar bij langdurig en continu dragen kan dit wel gezondheidsschade geven. Deze producten mogen daarom ook niet verkocht worden. En kunnen om die reden ook beter niet gedragen worden. 

Nederlandse verkoop gestopt

De bij ons bekende Nederlandse leveranciers hebben de verkoop na onze waarschuwing direct gestaakt. Als de ANVS bij hercontrole constateert dat de producten toch nog verkocht worden, dan kan er strafrechtelijk of bestuursrechtelijk worden opgetreden. 

Aantal producten in omloop

Verkopers hebben waar mogelijk aan ons laten weten hoeveel producten ze op voorraad en hoeveel ze verkocht hebben. Soms was het niet mogelijk om dit door te geven in verband met het niet op orde hebben van de verkoopadministratie. Bij ons is nu bekend dat 20 van dit soort producten via Nederlandse verkopers in Nederland verkocht zijn. Daarnaast hebben zich nog 7 consumenten zich bij ons gemeld die dit soort producten via buitenlandse leveranciers hebben gekocht. Er meldden zich 58 consumenten bij ons met vragen over hun producten. De ANVS heeft aangeboden deze producten te controleren. Indien deze producten radioactieve stoffen bevatten, zorgt de ANVS dat deze consumentenproducten veilig naar de juiste afvalverwerker gaan.  

Veilig versturen

We roepen consumenten daarom op het product veilig te versturen. Het product kan in een dichte envelop met waarschuwing ‘niet openen’ verzonden worden naar het betreffende verkooppunt. We hebben dit ook zo afgesproken met de verkoper. Wanneer dit niet mogelijk is, omdat men bijvoorbeeld het product cadeau heeft gekregen, kan deze in een envelop, met waarschuwing ‘niet openen’, naar ons worden gestuurd. Het kan naar:
ANVS
T.a.v. afdeling Stralingstoepassingen DDA
Postbus 16001
2500 BA DEN HAAG

De ANVS zorgt dat deze consumentenproducten veilig naar de juiste afvalverwerker gaan. Gezien de radioactiviteit kunnen deze producten niet zomaar in de prullenbak worden gegooid. De producten moeten voor 15 maart aanstaande bij de verkoper of bij ons binnen zijn. 

Buitenlandse verkoop

Voor verkoop vanuit buitenlandse leveranciers geldt dat buitenlandse autoriteiten aan zet zijn om de verkoop binnen de eigen landsgrenzen te verbieden. De ANVS heeft andere autoriteiten, binnen de Europese Unie, daarom geïnformeerd over deze producten.