Hoge Flux Reactor Petten weer veilig in bedrijf na onderhoudsstop

De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten kon na een onderhoudsstop, op 11 mei weer opgestart worden. Dat heeft de ANVS geconcludeerd na het beoordelen van onderzoeksresultaten van de eigenaar van de reactor, Nucleair Research Group (NRG).

Onderzoek naar extra waterverlies

NRG had onderzoek gedaan omdat tijdens de onderhoudsstop een kleine lekkage in het reactorbassin was gevonden die groter was dan normaal. Een reactorbassin verliest namelijk altijd wat water. De omvang van het extra waterverlies was echter nog zo laag dat het geen gevolgen voor de nucleaire veiligheid had. Daarom kon de reactor wel opstarten. Het water uit de lekkage wordt opgevangen en gemonitord. Ondertussen wordt gewerkt aan een reparatie. Hier houdt de ANVS toezicht op.

Productie van medische isotopen

De HFR is een nucleaire installatie waar onder meer medische isotopen worden geproduceerd. Deze worden onder andere gebruikt in de behandeling tegen kanker. Omdat de HFR een nucleaire installatie is, heeft deze een vergunning nodig van de ANVS. Wij houden ook toezicht om te zorgen dat mens en milieu beschermd worden tegen de gevolgen van straling.