Meer kennis uitwisselen met Frankrijk en Zuid-Afrika

De ANVS gaat intensiever samenwerken met haar Franse collega’s van het ASN en haar Zuid-Afrikaanse collega’s van het NNR. Dat doen we om van elkaar te leren en beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst, zoals mogelijke nieuwe kerncentrales in Nederland. Met de Zuid-Afrikanen gaan we bijvoorbeeld informatie uitwisselen over verouderingsbeheer van kerncentrales.

Leren van de Fransen voor mogelijke nieuwe kerncentrales in Nederland

Binnen Europa is Frankrijk een land met veel kerncentrales dat ook actuele ervaring heeft met het bouwen daarvan. In Nederland kunnen wij daarom veel van de Franse ervaringen leren. Dit is extra belangrijk vanwege de nieuwe initiatieven in Nederland op het gebied van kernenergie. Lees hier meer over de inhoud van de samenwerking tussen ANVS en ASN (in het Engels).

Bernard Doroszczuk, voorzitter van ASN, en Annemiek van Bolhuis, voorzitter van de ANVS, ondertekenen het Memorandum of Understanding

Kennis uitwisselen met Zuid-Afrikanen over verouderingsbeheer kernreactoren

In Zuid-Afrika en Nederland staan onderzoeksreactoren van een vergelijkbaar type. Zuid-Afrika heeft de Safari-reactor en Nederland de Hoge Flux-reactor in Petten. We wisselen kennis uit met de Zuid-Afrikanen over verouderingsbeheer van deze reactoren. Bijvoorbeeld over de condities van onderdelen van de reactoren en wanneer deze onderdelen toe zijn aan vervanging. Lees hier meer over de inhoud van de samenwerking tussen ANVS en NNR (in het Engels). 

Ditebogo Kgomo, CEO van NNR, en Annemiek van Bolhuis, voorzitter van de ANVS, ondertekenen het Memorandum of Understanding

Samenwerkingsovereenkomsten ondertekend in Wenen

De samenwerking met de Franse en Zuid-Afrikaanse nucleaire toezichthouders is vastgelegd in zogeheten ‘memoranda of understandings’ (MoU's). Hierin wordt officieel vastgelegd wat informeel al eerder is afgesproken over samenwerken en kennis delen. De overeenkomsten zijn ondertekend op de jaarlijkse algemene conferentie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen op 26 en 27 september 2023.