ANVS: Veiligheid centraal in beoordeling onderzoeksplan nieuwe kerncentrales

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) heeft een volgende stap gezet in de procedure voor de bouw van 2 nieuwe kerncentrales. Waar het eerder ging om de aankondiging van het voornemen en het participatieproces, ligt er nu een onderzoeksplan: de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Daarin staat welke locaties verder worden onderzocht en welke milieueffecten worden meegenomen. De ANVS heeft opnieuw een reactie gegeven – dit keer op basis van de inhoud van het onderzoeksplan – en sluit daarmee aan op de concretere fase waarin het project zich nu bevindt.

Omgeving van een kerncentrale
Beeld: ©ANVS

Veiligheid voor mens en milieu waarborgen

In onze reactie hebben wij gekeken naar aspecten die invloed kunnen hebben op de veiligheid. Is een locatie gekozen? Dan moet de initiatiefnemer bij een vergunningaanvraag duidelijk maken hoe hij de veiligheid voor mens en milieu gaat waarborgen. Eerder dienden wij een reactie (april 2024) in bij de start van het onderzoek.

Inspraak op onderzoeksplan voor locatie 2 nieuwe kerncentrales

Het ministerie van KGG heeft in mei 2025 geïnteresseerden gevraagd om mee te denken over het concept-onderzoeksplan voor de bouw van 2 nieuwe kerncentrales. Het onderzoeksplan beschrijft welke locaties de overheid verder gaat onderzoeken en welke effecten van 2 nieuwe kerncentrales in beeld worden gebracht.

Initiatiefnemer moet veiligheid meenemen in vergunningaanvraag

De ANVS heeft als vergunningverlener geen rol in de keuze voor een bepaalde locatie. Wel beoordelen we of een locatie geschikt is om veilig een kerncentrale te bouwen. Dat beoordelen wij als een initiatiefnemer een vergunning bij ons heeft aangevraagd. Daarom vinden wij het belangrijk om met onze reactie alvast inzicht te geven in waar wij op letten bij de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming rond een locatie. Dat hebben we eerder gedaan bij de start van het onderzoek. Nu hebben we gekeken of we die aspecten terugzien in het onderzoeksplan.

Nieuwe centrale moet bestand zijn tegen locatierisico’s

In onze reactie hebben we benadrukt welke omgevingsrisico’s wij belangrijk vinden om mee te wegen bij de locatiekeuze. Denk hierbij aan natuurlijke risico’s zoals overstromingsgevaar of de bereikbaarheid van een locatie voor hulpdiensten. Maar ook of er voldoende koelwater beschikbaar is en of er bedrijven in de omgeving zitten die invloed kunnen hebben op de veiligheid van de kerncentrale. Hierbij gaan wij net als KGG uit van de standaarden van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Risico’s voor de omgeving van kerncentrale

Ook zijn er factoren die invloed hebben op de risico’s voor de omgeving als ergens een kerncentrale wordt gebouwd. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het aantal mensen dat in de buurt van een locatie woont. Ook hebben we aandacht gevraagd voor effecten op het milieu als de kerncentrale in bedrijf is. Lees onze volledige reactie.

Meer informatie

Op onze website leest u de eerdere reactie van de ANVS uit april 2024. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland leest u meer informatie over het locatieonderzoek voor nieuw te bouwen kerncentrales.