Wob-besluit thoriumhoudende lenzen

Op 13 december 2021 kreeg de ANVS een verzoek om informatie over bij een filmproducent gestolen thoriumhoudende cameralenzen. Deze thoriumhoudende lenzen zenden ioniserende straling uit en mogen in Nederland niet zonder vergunning gebruikt worden. Het verzoek is gedaan op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De openbare documenten bevatten e-mails binnen ANVS over deze zaak.

Over thoriumhoudende lenzen

Oudere cameralenzen kunnen thorium bevatten en zijn daarmee een bron van straling. De hoeveelheid straling van een thoriumhoudende lens is laag en geeft bij normaal gebruik geen gevolgen voor de gezondheid. Thorium werd tot in de jaren ’80 toegevoegd aan cameralenzen om de optische eigenschappen van de lenzen te verbeteren.

De concentratie thorium in de cameralenzen is echter wel dusdanig dat deze in Nederland niet zonder vergunning gebruikt mogen worden. 

Heeft u oudere cameralenzen en wilt u weten of het thoriumhoudende lenzen zijn waarvoor u een vergunning nodig heeft? Neem dan contact op met de ANVS. We bekijken dan samen met u wat nodig is.