Kerncentrale Borssele uit bedrijf voor jaarlijkse splijtstofwissel

Kerncentrale Borssele gaat op vrijdag 1 april voor enkele weken uit bedrijf, voor de jaarlijks splijtstofwissel. Splijtstof is de brandstof van de centrale en ieder jaar wordt verbruikte splijtstof vervangen door nieuwe. Tijdens deze wissel laat eigenaar EPZ onderhoud uitvoeren aan de centrale.

Voor de splijtstofwissel moet de reactor worden stopgezet. Dat is een goed moment om ook gepland onderhoud en onderzoek aan de centrale uit te voeren, en dat gebeurt dan ook ieder jaar. Denk aan het inspecteren of vervangen van kleppen in leidingen, of het schilderen van ruimtes die niet toegankelijk zijn wanneer de reactor in bedrijf is. In korte tijd wordt er veel onderhoud uitgevoerd, zodat de kerncentrale tijdens de rest van het jaar zoveel mogelijk in bedrijf kan zijn.

Toezicht ANVS

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) houdt toezicht op de nucleaire veiligheid van kerncentrale Borssele. Dat doen wij ook tijdens de splijtstofwissel en het onderhoud. Zo zijn de onderhoudsplannen voor akkoord voorgelegd aan onze inspecteurs en zijn er bijna dagelijks inspecteurs van ANVS op locatie aanwezig. Ze letten daarbij op de nucleaire veiligheid en op stralingsbescherming.