Jaarlijkse splijtstofwissel bij kerncentrale Borssele

De kerncentrale Borssele zal vanaf zaterdag 1 april zo’n 3 weken geen stroom leveren vanwege de jaarlijkse splijtstofwissel. In deze periode wordt de verbruikte splijtstof (de brandstof van de centrale) ververst. Daarnaast laat eigenaar EPZ allerlei onderhoud uitvoeren aan de kerncentrale. De ANVS houdt toezicht op de activiteiten tijdens de splijtstofwissel.

Beeld: ©ANVS

Goed moment voor onderhoud

De splijtstofwissel is een geschikt moment om ook gepland onderhoud en onderzoek aan de centrale uit te voeren. Dat gebeurt ieder jaar. Deze keer gaat het naast het wisselen van de brandstofelementen bijvoorbeeld ook om het schoonmaken van leidingen en het vervangen van een aantal onderdelen. Ook worden belangrijke gedeeltes van de reactor onderzocht, zoals de stroomgenerator. In korte tijd is er dus veel onderhoud, zodat de kerncentrale tijdens de rest van het jaar zo veel mogelijk actief kan zijn.

ANVS houdt toezicht

Wij houden toezicht op de veiligheid van de kerncentrale Borssele, in het belang van mens en milieu. Dat doen we ook tijdens de splijtstofwissel en het onderhoud. Zo zijn de geplande vervangingen voorgelegd aan onze inspecteurs. Daarnaast zijn er de komende weken bijna elke dag inspecteurs van de ANVS bij de kerncentrale aanwezig. Zij letten daarbij op de nucleaire veiligheid en op stralingsbescherming.

ANVS-inspecteurs praten met een medewerker van EPZ
Beeld: ©ANVS