Insluiting

De taak van de ontwerper en bouwer van de kernreactor is om het ontsnappen van radioactiviteit uit de kernreactor naar de omgeving onder alle denkbare omstandigheden te voorkomen. Daartoe zijn er tussen de radioactieve splijtingsproducten en de omgeving vier barrières ingebouwd.

  1. De splijtstof, in de vorm van stevig geperste en gesinterde tabletjes, wordt verpakt in brandstofstaven die op lekdichtheid worden gecontroleerd.
  2. De brandstofstaven worden gekoeld met koelwater dat opgesloten zit in het primaire koelsysteem dat bestaat uit reactorvat, pompen, leidingwerk, stoomgeneratoren en een drukhouder. Het systeem is bestand tegen hoge druk en temperatuur en is aardbevingsbestendig bevestigd in het gebouw.
  3. Het primaire koelsysteem wordt omgeven door een stalen behuizing die normaal gesproken op een onderdruk staat ten opzichte van de buitenwereld om elke lek van lucht naar buiten te voorkomen. Deze omhulling wordt ook wel het containment genoemd.
  4. Om de stalen behuizing zitten de buitenmuren van het reactorgebouw. De belangrijkste functie van deze omhulling is bescherming van het containment met daarin de kernreactor tegen invloeden van buitenaf.
Insluiting vier barrieres. Klik op afbeelding om deze te vergroten