Vergunningverlening is één van de instrumenten van de ANVS om op een betrouwbare en deskundige manier bij te dragen aan de nucleaire veiligheid en een veilig gebruik van ioniserende straling in Nederland.
Vergunningverlening stralingsbescherming
De vergunningverlening door de ANVS is gebaseerd op de Kernenergiewet. De Kernenergiewet onderscheidt vergunningen voor nucleaire inrichtingen, vergunningen voor handelingen met ertsen, splijtstoffen en radioactieve stoffen, waaronder transportvergunningen, en vergunningen voor toestellen.
De Kernenergiewet verwijst voor de procedures die voor de indiening en afhandeling van een aanvraag voor een vergunningbesluit gevolgd moeten worden, naar de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het betreft de reguliere voorbereidingsprocedure, ook wel ‘korte Awb procedure’, van hoofdstuk 4, titel 4.1 van de Awb, en de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, ook wel ‘uitgebreide Awb procedure’, van afdeling 3.4 van de Awb. Voor sommige vergunningaanvragen waarvoor de uitgebreide procedure wordt doorlopen, moet de vergunningaanvrager ook een milieueffectrapport (MER) opstellen.
Hieronder krijgt u informatie over de stappen in de drie hierboven genoemde procedures - korte Awb procedure, uitgebreide Awb procedure en uitgebreide Awb procedure met MER - om tot een definitief vergunningbesluit te komen.
Korte en uitgebreide Awb procedure
Uitgebreide procedure
De uniforme openbare voorbereidingsprocedure (UOV) van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, verder uitgebreide procedure, is het uitgangspunt voor vergunningbesluiten op grond van de Kernenergiewet.
Transportvergunningen vormen hierop een uitzondering. Wettelijk geldt hiervoor altijd de korte procedure. Anders dan bij de korte procedure geldt bij de uitgebreide procedure dat eerst een ontwerpbeschikking wordt gegeven voordat de definitieve beschikking wordt genomen. Op de ontwerpbeschikking kan door eenieder worden ingesproken en de inspraakreacties (zienswijzen) worden door de ANVS meegewogen bij het uiteindelijke definitieve vergunningbesluit.
Vooroverleg met aanvrager
Aan het indienen van een aanvraag gaat vaak vooroverleg tussen de aanvrager en de ANVS vooraf om zo te komen tot een volledige vergunningaanvraag, die aan alle procedurele eisen voldoet. Dit geldt zeker voor complexe en omvangrijke vergunningaanvragen.
Tijdens het vooroverleg wordt, indien van toepassing, ook ingegaan op de kosten die met het vooroverleg en/of de verlening van de vergunning zijn gemoeid. Het vooroverleg is informeel, in de zin dat er door de aanvrager geen rechten aan kunnen worden ontleend.
Indienen vergunningaanvraag
Vergunningaanvragen worden in beginsel schriftelijk via de post bij de ANVS ingediend, tenzij een andere wijze van indiening (bijvoorbeeld elektronisch) door de ANVS is aangegeven. De datum van ontvangst van de aanvraag bij de ANVS is bepalend voor de start van de beslistermijn van 6 maanden. De ontvangst van de vergunningaanvraag wordt door de ANVS aan de aanvrager bevestigd.
Ontvankelijkheid aanvraag
De vergunningaanvraag wordt door de ANVS getoetst op procedurele eisen en op volledigheid om in behandeling genomen te kunnen worden, de zogenaamde ontvankelijkheidtoets. De ontvankelijkheid van de vergunningaanvraag wordt schriftelijk door ANVS aan de aanvrager bevestigd. Met deze bevestiging worden, indien van toepassing, ook de kosten van het vooroverleg in rekening gebracht. Een aanvraag die niet ontvankelijk is, wordt pas buiten behandeling gelaten nadat de aanvrager de gelegenheid heeft gekregen deze aan te vullen.
Ja
Nee
Aanvrager in de gelegenheid stellen gegevens binnen een bepaalde termijn aan te vullen
Aanvulling niet of niet tijdig ontvangen of onvoldoende
Niet in behandeling nemen van aanvraag
In behandeling nemen van aanvraag
Beoordelen vergunningaanvraag
Beslistermijn van 6 maanden haalbaar
Ja
Nee
Beslissing tot verlenging beslistermijn, na zienswijzen aanvrager daarop
Opstellen ontwerpbeschikking
Ontwerpbeschikking
De inhoudelijke beoordeling van de vergunningaanvraag leidt tot een oordeel van de ANVS over de vergunningaanvraag. Dit resulteert in het voornemen tot toewijzing of (gedeeltelijke) afwijzing van de vergunningaanvraag. Dit voorgenomen besluit wordt vastgelegd in een ontwerpbeschikking. De ontwerpbeschikking bevat naast het voorgenomen besluit, de wetsartikelen op grond waarvan het besluit is genomen, het toetsingskader en een deugdelijke motivering van het voorgenomen besluit. De ontwerpbeschikking wordt toegezonden aan de aanvrager en aan de wettelijk voorgeschreven betrokken bestuurs- en adviesorganen.
Toezenden ontwerpbeschikking aan aanvrager
Mededeling doen aan betrokken bestuurs- en adviesorganen
Openbare kennisgeving van ontwerpbeschikking
Naast toezending aan aanvrager en betrokken bestuurs- en adviesorganen wordt openbaar mededeling van de ontwerpbeschikking gedaan door plaatsing van een kennisgeving in de Staatscourant, in één of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen en op de website van de ANVS. In de kennisgeving staat onder meer de zakelijke inhoud van het besluit. Ook wordt daarin aangegeven dat eenieder de mogelijkheid heeft om zienswijzen over de ontwerpbeschikking in te dienen en op welke wijze dit kan gebeuren.
Terinzagelegging ontwerpbeschikking en aanvraag en mogelijkheid inspraak
De dag na plaatsing van de openbare kennisgeving legt de ANVS het ontwerpbesluit en de aanvraag met de daarop betrekking hebbende documenten die nodig zijn voor de beoordeling van het ontwerp en de aanvraag, gedurende 6 weken ter inzage. Terinzagelegging vindt in elk geval plaats op het kantoor van de ANVS. Ook worden de ontwerpbeschikking en documenten op de ANVS website geplaatst. Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder zienswijzen over de ontwerpbeschikking bij de ANVS indienen.
Indienen zienswijzen door eenieder
Nagaan of zienswijzen aanleiding geven tot aanpassing ontwerpbeschikking
Definitieve beschikking opstellen
Definitieve beschikking
De ANVS geeft in de definitieve beschikking gemotiveerd aan hoe met de inspraakreacties is omgegaan. Inspraak kan ertoe leiden dat de definitieve beschikking afwijkt ten opzichte van de ontwerpbeschikking. De definitieve beschikking is van een datum voorzien en ondertekend. De beschikking bevat naast het genomen besluit, de wetsartikelen op grond waarvan het besluit is genomen, het toetsingskader, een deugdelijke motivering van het besluit en een clausule dat voor belanghebbenden, die eerder een zienswijze indienden, beroep mogelijk is.
Bekendmaking beschikking aan aanvrager
Nadat de beschikking definitief is vastgesteld, wordt deze aan de aanvrager bekendgemaakt. Tegelijkertijd worden, indien van toepassing, de kosten op grond van het Besluit vergoedingen Kernenergiewet in rekening gebracht. Ook wordt mededeling gedaan van de beschikking aan de betrokken bestuurs- en adviesorganen en aan alle insprekers.
De beschikking treedt in werking met ingang van de dag na de dag dat de beroepstermijn van 6 weken is verstreken. Voor die tijd mag er door de vergunninghouder geen gebruik van worden gemaakt.
Mededeling doen aan insprekers, betrokken bestuurs- en adviesorganen
Openbare kennisgeving beschikking
Naast bekendmaking aan de aanvrager en mededeling aan de betrokken bestuursorganen en insprekers wordt openbaar mededeling van de beschikking gedaan door plaatsing van een kennisgeving in de Staatscourant en in één of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen. Ook wordt de beschikking op de website van de ANVS gepubliceerd. In de kennisgeving staat onder meer de zakelijke inhoud van de definitieve beschikking opgenomen. Ook wordt daarin aangegeven dat er de mogelijkheid bestaat om beroep aan te tekenen tegen de definitieve beschikking.
Terinzagelegging beschikking
De dag na plaatsing van de openbare kennisgeving legt de ANVS het vergunningdossier, inclusief de definitieve beschikking en de inspraakreacties, gedurende 6 weken ter inzage. Terinzagelegging vindt in elk geval plaats op het kantoor van de ANVS. Daarnaast worden de beschikking en de inspraakreacties gepubliceerd op de ANVS-website.
Mogelijkheid tot indienen beroep bij Raad van State
Beroep Raad van State
Belanghebbenden, die eerder een zienswijze hebben ingediend tegen de ontwerpbeschikking, kunnen gedurende een termijn van 6 weken tegen de definitieve beschikking in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De beroepstermijn begint te lopen vanaf de dag na de dag dat de beschikking ter inzage is gelegd. De Raad van State is de hoogste administratieve rechter, die uiterlijk binnen 12 maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak doet over een ingediend beroep.
Uitgebreide procedure + MER
Een milieueffectrapport (MER) brengt de milieugevolgen van een voorgenomen activiteit in beeld voordat daar een besluit over wordt genomen.
Door milieueffectrapportage krijgt het milieu een volwaardige plaats in de besluitvorming over een activiteit. Voor sommige activiteiten is het uitvoeren van milieueffectrapportage wettelijk verplicht. Voor andere activiteiten zal de ANVS dat als bevoegd gezag eerst zelf moeten bepalen, de zogenaamde milieueffectrapportagebeoordeling. Als een milieueffectrapportage moet worden uitgevoerd, dan volgt de ANVS de uitgebreide milieueffectrapportageprocedure met de mogelijkheid van inspraak (zienswijzen) door eenieder èn advies van de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage.
Vooroverleg met aanvrager
Aan het indienen van een vergunningaanvraag en MER gaat veelal vooroverleg tussen aanvrager en ANVS vooraf om zo te komen tot een aanvraag en MER, die aan alle procedurele eisen voldoen.
Tijdens het vooroverleg wordt, indien van toepassing, ook ingegaan op de kosten die met het vooroverleg en/of de verlening van de vergunning en het MER zijn gemoeid. Het vooroverleg is informeel. De aanvrager kan er geen rechten aan ontlenen.
De ANVS geeft vervolgens openbaar kennis van de mededeling m.e.r. door plaatsing van een kennisgeving in de Staatscourant, in één of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen en op de website van de ANVS.
Daarbij wordt ondermeer vermeld dat eenieder zienswijzen over de mededeling m.e.r. kan indienen en dat advies wordt gevraagd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage.
Inspraak door eenieder
Advies Commissie m.e.r.
De ANVS geeft op basis van zienswijzen en advies uiterlijk 12 weken na ontvangst van de mededeling milieueffectrapportage een advies over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen milieueffectrapport aan de initiatiefnemer. De initiatiefnemer maakt een milieueffectrapport. Hieraan is geen wettelijke termijn verbonden. Het MER wordt tegelijk met de vergunningaanvraag bij de ANVS ingediend.
Opstellen MER door aanvrager
Indienen vergunningaanvraag inclusief MER
Vergunningaanvraag en MER worden in beginsel schriftelijk via de post bij de ANVS ingediend, tenzij een andere wijze van indiening (bijvoorbeeld elektronisch) door de ANVS is aangegeven. De datum van ontvangst van de aanvraag en het MER bij de ANVS is bepalend voor de start van de beslistermijn van 6 maanden. De ontvangst van de vergunningaanvraag en het MER wordt door de ANVS aan de aanvrager bevestigd.
Ontvankelijkheid aanvraag + MER
De vergunningaanvraag wordt door de ANVS getoetst op procedurele eisen, en op volledigheid om in behandeling genomen te kunnen worden, de zogenaamde ontvankelijkheidtoets. Daarbij wordt ook gekeken of het MER aan alle eisen voldoet. De ontvankelijkheid van de vergunningaanvraag wordt schriftelijk door de ANVS aan de aanvrager bevestigd. Met deze bevestiging worden, indien van toepassing, ook de kosten van het vooroverleg in rekening gebracht. Een aanvraag die niet ontvankelijk is, wordt pas buiten behandeling gelaten nadat de aanvrager de gelegenheid heeft gekregen deze aan te vullen.
Ja
Nee
Aanvrager in de gelegenheid stellen gegevens binnen een bepaalde termijn aan te vullen
Aanvulling niet of niet tijdig ontvangen of onvoldoende
Niet in behandeling nemen van aanvraag
Openbare kennisgeving en terinzagelegging aanvraag + MER
Na ontvangst van de vergunningaanvraag en het MER door de ANVS geeft de ANVS hiervan openbaar kennis door publicatie van een kennisgeving in de Staatscourant en in één of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen. Ook legt de ANVS de vergunningaanvraag en het milieueffectrapport gedurende 6 weken voor eenieder ter inzage bij de ANVS en op het gemeentehuis van de plaats waar de inrichting is gelegen. In deze fase kunnen nog geen zienswijzen tegen aanvraag of milieueffectrapport worden ingediend.
In behandeling nemen van aanvraag + MER
Als de aanvraag, inclusief het MER, ontvankelijk zijn en in behandeling kunnen worden genomen, worden deze vervolgens inhoudelijk beoordeeld. De aanvraag en het milieueffectrapport worden daartoe getoetst aan de hand van het toetsingskader op grond van de Kernenergiewet en het advies reikwijdte en detailniveau. Voor bepaalde type vergunningen kunnen aanvullende eisen gelden.
Beoordelen vergunningaanvraag + MER
Beslistermijn van 6 maanden haalbaar
Ja
Nee
Beslissing tot verlenging beslistermijn, na zienswijzen aanvrager daarop
Opstellen ontwerpbeschikking
De ontwerpbeschikking
De inhoudelijke beoordeling van de vergunningaanvraag en het milieueffectrapport leidt tot een oordeel van de ANVS. Dit resulteert in het voornemen tot toewijzing of (gedeeltelijke) afwijzing van de vergunningaanvraag. Dit voorgenomen besluit wordt vastgelegd in een ontwerpbeschikking. De ontwerpbeschikking bevat naast het voorgenomen besluit, de wetsartikelen op grond waarvan het besluit is genomen, het toetsingskader en een deugdelijke motivering van het voorgenomen besluit. De ontwerpbeschikking wordt toegezonden aan de aanvrager en aan de wettelijk voorgeschreven betrokken bestuurs- en adviesorganen, waaronder de Commissie voor de milieueffectrapportage.
Toezenden ontwerpbeschikking aan aanvrager
Mededeling doen aan betrokken bestuurs- en adviesorganen, aan de Commissie m.e.r. met verzoek om toetsingsadvies
Openbare kennisgeving van de ontwerpbeschikking
Naast toezending aan aanvrager en betrokken bestuurs- en adviesorganen wordt openbaar mededeling van de ontwerpbeschikking gedaan door plaatsing van een kennisgeving in de Staatscourant, in één of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen en op de website van de ANVS. In de kennisgeving staat onder meer de zakelijke inhoud van het besluit. Ook wordt daarin aangegeven dat eenieder de mogelijkheid heeft om zienswijzen in te dienen en op welke wijze dit kan gebeuren.
Terinzagelegging ontwerpbeschikking en mogelijkheid inspraak
De dag na plaatsing van de openbare kennisgeving legt de ANVS het ontwerpbesluit, met de daarop betrekking hebbende documenten die nodig zijn voor de beoordeling van het ontwerp, gedurende 6 weken ter inzage. Terinzagelegging vindt in elk geval plaats op het kantoor van de ANVS. Ook worden de ontwerpbeschikking en de documenten op de ANVS website geplaatst. Gedurende de termijn van terinzagelegging kan eenieder zienswijzen over het milieueffectrapport en de ontwerpbeschikking bij de ANVS indienen.
Indienen zienswijzen door eenieder
Indienen toetsingsadvies Commissie m.e.r.
Aan de Commissie voor de milieueffectrapportage wordt door de ANVS advies gevraagd over het milieueffectrapport en de ingebrachte zienswijzen. De Commissie legt dit advies vast in een zogenaamd toetsingsadvies. Dit toetsingsadvies wordt door de ANVS betrokken bij het opstellen van de definitieve beschikking.
Nagaan of zienswijzen en toetsingsadvies Commissie m.e.r. aanleiding geven tot aanpassing ontwerpbeschikking
Definitieve beschikking opstellen
Definitieve beschikking
De ANVS geeft in de definitieve beschikking gemotiveerd aan hoe met de inspraakreacties op het milieueffectrapport en de ontwerpbeschikking is omgegaan. Inspraak kan ertoe leiden dat de definitieve beschikking afwijkt ten opzichte van de ontwerpbeschikking. De definitieve beschikking is van een datum voorzien en ondertekend. De beschikking bevat, naast het genomen besluit, de wetsartikelen op grond waarvan het besluit is genomen, het toetsingskader, een deugdelijke motivering van het besluit en een clausule dat voor belanghebbenden, die eerder een zienswijze indienden, beroep mogelijk is.
Bekendmaking beschikking aan aanvrager
Nadat de beschikking definitief is vastgesteld wordt deze aan de aanvrager bekendgemaakt. Tegelijkertijd worden, indien van toepassing, de kosten op grond van het Besluit vergoedingen Kernenergiewet in rekening gebracht. Ook wordt mededeling gedaan van de beschikking aan de betrokken bestuurs- en adviesorganen en aan alle insprekers.
De beschikking treedt in werking met ingang van de dag na de dag dat de beroepstermijn van 6 weken is verstreken. Voor die tijd mag er door de vergunninghouder geen gebruik van worden gemaakt.
Mededeling doen aan insprekers, betrokken bestuurs- en adviesorganen en aan Commissie m.e.r.
Openbare kennisgeving beschikking
Naast bekendmaking aan de aanvrager en mededeling aan de betrokken bestuurs- en adviesorganen en insprekers wordt tevens openbaar mededeling van de beschikking gedaan door plaatsing van een kennisgeving in de Staatscourant en in één of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen. Ook wordt de beschikking op de website van de ANVS gepubliceerd. In de kennisgeving is onder meer de zakelijke inhoud van de definitieve beschikking opgenomen. Ook wordt daarin aangegeven dat de mogelijkheid bestaat om beroep aan te tekenen tegen de definitieve beschikking.
Terinzagelegging beschikking
De dag na plaatsing van de openbare kennisgeving legt de ANVS het vergunningdossier, inclusief de definitieve beschikking en de inspraakreacties, gedurende 6 weken ter inzage. Terinzagelegging vindt in elk geval plaats op het kantoor van de ANVS. Daarnaast worden het vergunningbesluit en de inspraakreacties op de website van ANVS geplaatst.
Mogelijkheid tot indienen beroep bij Raad van State
Beroep Raad van State
Belanghebbenden, die eerder een zienswijze hebben ingediend tegen de ontwerpbeschikking of het MER, kunnen gedurende een termijn van 6 weken tegen de definitieve beschikking in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De beroepstermijn begint te lopen vanaf de dag na de dag dat de beschikking ter inzage is gelegd. De Raad van State is de hoogste administratieve rechter, die uiterlijk binnen 12 maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak doet over een ingediend beroep.
Korte procedure
De reguliere voorbereidingsprocedure van hoofdstuk 4 Awb, verder de korte procedure, vormt een uitzondering op de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (UOV) van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (de uitgebreide procedure), die het uitgangspunt is.
De korte procedure is onder meer van toepassing indien de aangevraagde vergunningwijziging niet leidt tot andere of grotere nadelige gevolgen voor het milieu dan volgens de geldende vergunning is toegestaan. Daarnaast kennen de Kernenergiewet en het Besluit stralingsbescherming nog andere gronden, die maken dat de korte procedure van toepassing is.
Vooroverleg met aanvrager
Aan het indienen van een aanvraag gaat vaak vooroverleg tussen de aanvrager en de ANVS vooraf om zo te komen tot een vergunningaanvraag, die aan alle procedurele eisen voldoet en volledig is. Dit geldt zeker voor complexe en omvangrijke vergunningaanvragen en minder vaak voor de vergunningen met een korte procedure.
Tijdens het vooroverleg wordt ook ingegaan op de kosten die met de verlening van de vergunning zijn gemoeid. Het vooroverleg is informeel, in de zin dat er geen rechten aan kunnen worden ontleend.
Indienen vergunningaanvraag
Vergunningaanvragen worden in beginsel schriftelijk via de post bij de ANVS ingediend, tenzij de elektronische weg door de ANVS is aangegeven. De datum van ontvangst van de aanvraag bij de ANVS is bepalend voor de start van de beslistermijn van 6 maanden. De ontvangst van de vergunningaanvraag wordt door de ANVS aan de aanvrager bevestigd.
Ontvankelijkheid vergunningaanvraag
De vergunningaanvraag wordt door de ANVS getoetst op procedurele eisen, en op volledigheid om in behandeling genomen te kunnen worden, de zogenaamde ontvankelijkheidtoets. De ontvankelijkheid van de vergunningaanvraag wordt schriftelijk door de ANVS aan de aanvrager bevestigd. Met deze bevestiging worden in geval van een aanvraag voor nucleaire inrichtingen ook de kosten van het vooroverleg in rekening gebracht. Een aanvraag die niet ontvankelijk is, wordt pas buiten behandeling gelaten nadat de aanvrager de gelegenheid heeft gekregen deze aan te vullen.
Ja
Nee
Aanvrager in de gelegenheid stellen gegevens aan te vullen
Alsnog niet of niet tijdig ontvangen of onvoldoende
Niet in behandeling nemen van aanvraag
In behandeling nemen vergunningaanvraag
Beoordelen vergunningaanvraag
Beslistermijn van 8 weken haalbaar
Ja
Nee
Beslistermijn van 8 weken voor afloop daarvan verlengen met een redelijke termijn
Definitieve beschikking
De inhoudelijke beoordeling van de vergunningaanvraag leidt er toe dat de aanvraag wordt toe- of afgewezen. Dit oordeel wordt schriftelijk vastgelegd in de definitieve beschikking. Deze beschikking is van datum voorzien en bevat naast het genomen besluit, de wetsartikelen op grond waarvan het besluit is genomen, een deugdelijke motivering van het besluit en een clausule over de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Ook is de beschikking voorzien van een handtekening.
Bekendmaking beschikking aan aanvrager
Nadat de beschikking definitief is vastgesteld, wordt deze zo spoedig mogelijk schriftelijk aan de aanvrager bekendgemaakt. Met het bekendmaken van de beschikking worden ook de kosten op grond van het Besluit vergoedingen Kernenergiewet in rekening gebracht.
De beschikking treedt normaliter in werking 6 weken na de datum van bekendmaking. Voor die tijd mag er door de vergunninghouder geen gebruik van worden gemaakt. Bij uitzondering (spoedeisend geval) kan worden bepaald dat de beschikking direct in werking treedt.
Openbare kennisgeving beschikking
Naast bekendmaking aan de aanvrager wordt mededeling van de beschikking gedaan door plaatsing van een openbare kennisgeving in de Staatscourant. De beschikking wordt ook op de ANVS-website geplaatst. Voor transportvergunningen geldt een uitzondering en is publicatie in de Staatscourant niet verplicht. In geval van beveiligde transporten wordt publicatie desondanks gedaan. Bij transportvergunningen publiceert de ANVS bij beveiligde transporten alleen de kennisgeving op de website. Alle overige transportvergunningen publiceert de ANVS integraal.
Mogelijkheid tot indienen bezwaar bij ANVS
Tegen de beschikking die met een korte procedure tot stand is gekomen, bestaat de mogelijkheid voor belanghebbenden om binnen 6 weken na bekendmaking van de beschikking schriftelijk bezwaar aan te tekenen bij de ANVS. Een belanghebbende is iemand wiens belang rechtstreeks bij een beschikking is betrokken. In de beschikking en de kennisgeving van de beschikking staat hoe het bezwaar moet worden ingediend en aan welke eisen het moet voldoen.
Beslissing op bezwaar
Op een tegen de definitieve beschikking ingediend bezwaarschrift dient de ANVS binnen 6 weken na afloop van de bezwaartermijn een beslissing te nemen. Een beslissing op bezwaar houdt een gemotiveerde heroverweging in van het bestreden besluit. Voordat op het bezwaarschrift wordt beslist, worden belanghebbenden in beginsel gehoord door een hoorcommissie. De beslissing op bezwaar wordt bekendgemaakt aan de degene tot wie de beschikking is gericht en aan belanghebbenden, waaronder de bezwaarmaker. Hierbij wordt aangegeven dat er de mogelijkheid van beroep is.
Mogelijkheid tot indienen beroep bij Raad van State
Beroep Raad van State
Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na bekendmaking van de beslissing op bezwaar hiertegen in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State is de hoogste administratieve rechter, die binnen 12 maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak doet over een ingediend beroep.