Annemiek van Bolhuis nieuwe bestuursvoorzitter ANVS

Annemiek van Bolhuis (1961) wordt per 15 april 2020 de nieuwe bestuursvoorzitter van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Zij volgt Jan van den Heuvel op, die de functie in de afgelopen periode als eerste bestuursvoorzitter van de in 2015 opgerichte ANVS heeft vervuld.
 

Annemiek van Bolhuis
Annemiek van Bolhuis

Annemiek van Bolhuis is nu directeur Volksgezondheid en Zorg van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarnaast heeft zij in deeltijd voor ABD Topconsult het Programma Duurzame Veiligheid 2030 voor de Chemische Sector begeleid. Eerder in haar loopbaan was Annemiek directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie en plaatsvervangend Directeur Generaal Volksgezondheid en Sport bij het ministerie van VWS. Brede internationale ervaring deed ze op door haar werk voor het drugsprogramma van de Verenigde Naties (VN) en als strategisch adviseur bij de World Health Organisation (WHO).


Jan van den Heuvel: “Het was een groot voorrecht om de ANVS samen met de bevlogen en deskundige collega’s door de pioniersfase van zijn bestaan te mogen leiden. Nederland voldeed destijds niet aan de hoge standaard die internationaal wordt gesteld aan het toezicht op de veiligheidsrisico’s die zijn verbonden aan nucleaire activiteiten en stralingstoepassingen. Die achterstand is volledig ingehaald. Nationaal en internationaal wordt de ANVS gezien als een professionele en hoog gekwalificeerde autoriteit. Ik draag het voorzitterschap over aan Annemiek en ga met een gerust hart met pensioen.”


Annemiek van Bolhuis kijkt er naar uit om het stokje over te mogen nemen: “De ANVS verdient respect voor wat in de eerste jaren is bereikt. Er ligt een stevige basis voor de verdere ontwikkeling van de organisatie. Toepassing van radioactiviteit kan alleen als dit veilig gebeurt en als de burgers van Nederland dit ook als veilig ervaren. Daar ga ik mij voor inzetten. Ook beveiligingsrisico’s bijvoorbeeld vanwege cybersecurity en terrorismedreiging zullen mijn bijzondere aandacht hebben. Met energie zal ik mijzelf de materie en het werkveld van de ANVS eigen maken. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn nieuwe ANVS-collega’s de nucleaire veiligheid, beveiliging en stralingsbescherming in Nederland te bewaken en bevorderen.”


De opvolging vindt plaats per 15 april. Vanaf die datum vormt Annemiek van Bolhuis, samen met het zittende tweede lid Marco Brugmans, het bestuur van de ANVS.