Situatie in Oekraïne

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) volgt de situatie in Oekraïne. Ook staan we in contact met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en het RIVM. Op deze pagina leest u updates over de ontwikkelingen in Oekraïne met onze uitleg erbij.

Geen directe maatregelen nodig

We willen benadrukken dat een ongeval in een kerncentrale in Oekraïne niet kan leiden tot stralingsniveaus in Nederland waarbij directe maatregelen nodig zijn. Zoals evacueren, schuilen of het slikken van jodiumtabletten. De afstand van Nederland tot Oekraïne is daarvoor te groot.

Het kan wel zo zijn dat er indirecte maatregelen nodig zijn om de voedselketen te beschermen. Zoals een graasverbod voor koeien. Of dit nodig is, hangt af van het soort ongeval in Oekraïne.

Meer informatie over waarom en wanneer u in Nederland jodiumtabletten gebruikt, vindt u op Rijksoverheid.nl.

Nieuwsupdates

De ANVS ziet toe op de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming in Nederland. Het RIVM monitort radiologische metingen in Nederland en Europa en informeert de ANVS. Verder is Nederland een lidstaat van het IAEA: het Internationaal Atoomenergie Agentschap. De ANVS is het contactpunt voor ongevallen in binnen- en buitenland, de zogenoemde Competent Authority. Vanuit onze omvangrijke rol houden we bij wat er speelt in Oekraïne. En plaatsen we er updates over.

10 augustus

Directeur-generaal Grossi heeft in IAEA-statement 90 aangekondigd dat hij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdag toespreekt. Dan vertelt hij over de situatie bij Zaporizja en geeft hij een update over de IAEA-missie die hij naar de kerncentrale wil sturen.

Verder benoemt Grossi dat er een hoogspanningslijn is hersteld bij de kerncentrale. Dat noemt hij een positieve ontwikkeling, na eerdere beschadigingen aan het elektriciteitsnetwerk.

6 augustus

Oekraïne heeft het IAEA geïnformeerd dat er op vrijdag 5 augustus 2022 beschietingen zijn geweest bij de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne. Een bijgebouw op het terrein zou beschadigd zijn. Er zou geen schade zijn aan de reactoren en ook zou er geen radioactiviteit zijn vrijgekomen.

Mariano Grossi, directeur-generaal van het IAEA, heeft in een IAEA-statement 88 nogmaals benadrukt dat het IAEA een missie van deskundigen naar de centrale wil sturen. Het IAEA blijft de situatie rond de centrale nauwlettend volgen, en berichten daarover publiceert IAEA op hun website.

5 augustus

Er zijn opnieuw beschietingen geweest bij de kerncentrale Zeporizja. Wij actualiseren dit liveblog naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen. Tot die tijd zijn actuele berichten over de situatie bij Zaporizja ook te vinden op de website van het IAEA.

Archief: updates april, maart en februari 2022

ANVS-expert over de situatie bij kerncentrale Zaporizja in juni

Tijdens gevechten tussen de Oekraïense en Russische militairen raakte een reactorgebouw beschadigd bij de kerncentrale Zaporizja. Het internationaal atoomagentschap IAEA wil de centrale inspecteren. Het NPO 1 radioprogramma Nieuws en CO ging in gesprek met ANVS-deskundige Mark van Bourgondiën over nucleaire veiligheid. Beluister hier het gesprek.

Achtergrond

IAEA en ANVS

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties is 's werelds centrale intergouvernementele forum voor wetenschappelijke en technische samenwerking op nucleair gebied en het vreedzaam gebruik daarvan.

IAEA heeft het Incident and Emergency Centre. Het wereldwijde centrum voor internationale paraatheid voor noodsituaties, communicatie en reactie op nucleaire en radiologische incidenten en noodsituaties. Dat is ongeacht of deze het gevolg zijn van een ongeval, nalatigheid of opzettelijk handelen.

Competent Authority

Nederland is een lidstaat van het IAEA en bij de ANVS is het contactpunt ondergebracht zowel voor ongevallen in Nederland als voor ongevallen in het buitenland. Wij zijn de zogenoemde Competent Authority.

Meer informatie van de ANVS

De ANVS staat in contact met het IAEA en houdt u op de hoogte via anvs.nl en onze online kanalen, zoals LinkedIn en Twitter.