Veiligheid kerncentrales Oekraïne en Rusland

Door de oorlog in Oekraïne komen de kerncentrales die in dat land liggen regelmatig in het nieuws. Bijvoorbeeld omdat een grote stuwdam, die de kerncentrale in Zaporizja van koelwater voorziet, is opgeblazen. Of omdat de stroomvoorziening naar een andere centrale is onderbroken. Ook de Russische kerncentrale in Koersk bevindt zich in oorlogsgebied door drone-aanvallen in de omgeving.

De ANVS volgt de situatie op de voet, samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarnaast staan we continue in contact met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Dat is onze belangrijkste onafhankelijke informatiebron met experts ter plaatse.

Op deze pagina leest u updates over de nucleaire veiligheid in Oekraïne en Rusland en de eventuele gevolgen voor Nederland. 

Geen maatregelen nodig in Nederland

Er is veel gebeurd in Oekraïne, met name op en rond de kerncentrale in Zaporizja. De nucleaire veiligheid rond de centrale is daarbij regelmatig in het geding, bijvoorbeeld omdat stroom- en watervoorzieningen wegvallen. Dit heeft tot nu toe niet geleid tot stralingsongevallen met verhoogde stralingsniveaus in de omgeving. Daarom is het ook niet nodig geweest in Nederland directe of indirecte maatregelen te nemen. Deze zijn ook nog niet nodig geweest in andere landen. 

Als er een ongeluk in een kerncentrale in Oekraïne gebeurt, zal dit niet leiden tot stralingsniveaus in Nederland waarbij directe maatregelen nodig zijn. Zoals evacueren, schuilen of het slikken van jodiumtabletten. De afstand van Nederland tot Oekraïne is daarvoor te groot.

Bovendien is de kerncentrale nu al langere tijd afgeschakeld en zullen de gevolgen daardoor minder groot zijn dan bij een ongeval met een draaiende kerncentrale. Daardoor is het ook onwaarschijnlijk dat Nederland maatregelen moet treffen om de voedselketen in Nederland te beschermen. Wel zullen er mogelijk consequenties zijn voor internationale handel en kunnen mogelijk maatregelen volgen die gericht zijn op transport.

Gevolgen stralingsongevallen groter bij kerncentrales die wél in bedrijf zijn

De andere Oekraïense kerncentrales en de Russische kerncentrale van Koersk zijn nog wel in bedrijf. Een ongeval met een van deze centrales kan wel grotere gevolgen hebben. Naar verwachting zal dat niet leiden tot directe beschermingsmaatregelen in Nederland. Wel zijn dan de gevolgen voor de directe omgeving van de centrales en voor de voedselketen en internationale handel groter.

Russische kerncentrale Koersk heeft 4 reactoren

De kerncentrale van Koersk is een van de grootste kerncentrales van Rusland. Zij is van groot belang voor de stroomvoorziening in het westen van Rusland. De centrale staat op circa 60 kilometer van de grens met Oekraïne aan de rivier de Seym. Deze dient als bron van koelwater voor de centrale.

De kerncentrale van Koersk bestaat uit 4 reactoren van 1000 MW elektrisch vermogen van het type RMBK. Dit is een ouder type kernreactor die op meerdere plaatsen is gebouwd in Rusland en andere voormalige onderdelen van de Sovjet-Unie. De voormalige kerncentrale van Tsjernobyl was bijvoorbeeld van dat type.

In de kerncentrale van Koersk zijn 2 reactoren in bedrijf die elektriciteit leveren aan het stroomnet. De andere 2 reactoren zijn in respectievelijk december 2021 en januari 2024 uit bedrijf genomen om te worden ontmanteld. De splijtstof van deze 2 reactoren is nog wel aanwezig en wordt nagekoeld.

Verder zijn op de site in Koersk 2 nieuwe reactoren van het moderne type VVER-TOI in aanbouw. Dit zijn de nieuwste generatie III+ reactoren van het Russische staatsbedrijf Rosatom. Deze reactoren in aanbouw bevatten op dit moment nog geen reactorkern of ander radioactief materiaal.

De ANVS ziet toe op de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming in Nederland. Het RIVM monitort radiologische metingen in Nederland en Europa en informeert de ANVS.

Meer informatie

Meer informatie over waarom en wanneer u in Nederland jodiumtabletten gebruikt, vindt u op Rijksoverheid.nl

Lees hier welke maatregelen de overheid kan nemen bij een kernongeval.

Op de website van het IAEA vindt u regelmatige IAEA-updates over de situatie in Oekraïne.

Nieuwsupdates oorlog tussen Rusland en Oekraïne

Belangrijke gebeurtenissen sinds de inval van Rusland op 24 februari 2022

Kaartje van nucleaire faciliteiten in Oekraine

Achtergrond

IAEA en ANVS

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties is 's werelds centrale intergouvernementele forum voor wetenschappelijke en technische samenwerking op nucleair gebied en het vreedzaam gebruik daarvan.

IAEA heeft het Incident and Emergency Centre. Het wereldwijde centrum voor internationale paraatheid voor noodsituaties, communicatie en reactie op nucleaire en radiologische incidenten en noodsituaties. Dat is ongeacht of deze het gevolg zijn van een ongeval, nalatigheid of opzettelijk handelen.

Competent authority

Nederland is een lidstaat van het IAEA en bij de ANVS is het contactpunt ondergebracht zowel voor ongevallen in Nederland als voor ongevallen in het buitenland. Wij zijn de zogenoemde 'competent authority'.

Meer informatie van de ANVS

De ANVS staat in contact met het IAEA en houdt u op de hoogte via anvs.nl en onze online kanalen, zoals LinkedIn en X (vroeger Twitter).

Statements en meer informatie