Verlenging samenwerking ANVS en US NRC

De United States Nuclear Regulatory Commission (US NRC) en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) hebben op woensdag 28 september 2022 hun samenwerking officieel verlengd.

ANVS-bestuursvoorzitter Annemiek van Bolhuis ondertekende de overeenkomst hiervoor in Wenen, tijdens de Algemene Conferentie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Namens de US NRC ondertekende voorzitter Christopher T. Hanson. In de overeenkomst staat hoe wij de komende 5 jaar met de US NRC samenwerken.

Beeld: ©ANVS

Elkaar informeren

De US NRC houdt in de Verenigde Staten toezicht op de nucleaire veiligheid. Wij doen dat in Nederland. In dit Partnership Arrangement 2022-2027┬ástaan afspraken over hoe de US NRC en de ANVS kennis met elkaar delen, zodat wij van elkaar leren. Bijvoorbeeld als het gaat om onderwerpen als transportveiligheid en toezicht op nieuwe technologie├źn. Het laatste speelt bijvoorbeeld een rol bij de vergunningaanvraag van SHINE, een Amerikaanse organisatie die in Veendam een fabriek voor medische isotopen wil bouwen.

Samenwerking sinds 2013

Deze nieuwe overeenkomst is een verlenging van een samenwerking die al sinds 2013 bestaat. We hebben de overeenkomst in 2017 voor de 1e keer verlengd. Verder staan in de nieuwe overeenkomst afspraken over deelname aan opleidingen, trainingen en stages. Net als afspraken voor de uitwisseling van informatie, bijvoorbeeld door documenten met elkaar te delen.